Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев получи предварителен доклад от извършваната проверка на дейността на трите лечебни заведения - Специализираната детска болница "Проф. д-р Иван Митев", УБ "Лозенец" и УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", във връзка с починалото 3-годишно момченце

В хода на проверката е изискана и обработена цялата налична медицинска документация както от болниците, така и от личния лекар на детето, взети са предвид и становищата на лекарите, участвали в диагностично-лечебния процес.

На база на извършената аутопсия причината за смъртта е изяснена - тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове). Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения - тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези.

До седмица се очаква да излязат и резултатите от хистологичните изследвания.

Борисов поиска оставките на директорите на "Лозенец", "Пирогов" и Педиатрията

Борисов поиска оставките на директорите на "Лозенец", "Пирогов" и Педиатрията

Премиерът иска прокуратурата да си съдейства с ВМА за експертизата

С цел пълно проучване на случая е възложено провеждането на три независими експертизи - от специалист по инфекциозни заболявания, детски пулмолог и вирусолог. На база резултатите от проверката, заключенията на експертите и аутопсията, ще бъдат изготвени 4 констативни протокола и окончателен доклад. Докладът ще бъде изпратен на министъра на здравеопазването до края на следващата седмица.

По-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев проведе среща с директорите на трите лечебни заведения - СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев", УБ "Лозенец" и УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Към момента и тримата директори са временно отстранени от длъжност до приключване на процесуално-следствените действия по случая. По разпореждане на министър Ананиев временно отстранена е и приелата детето в Педиатрията д-р Елена Георгиева.

Сезирана е и Комисията по професионална етика към съответната Районна колегия, която следи за спазване на професионалните медицински и морално-етични въпроси, свързани с упражняването на професията.

Кирил Ананиев временно отстрани директорите на три болници

Кирил Ананиев временно отстрани директорите на три болници

Отстранена е и лекарката, прегледала 3-годишното починало дете

Припомняме, тази сутрин премиерът Бойко Борисов нареди да бъдат отстранени директорите на Педиатричната болница "Иван Митев", болница "Лозенец" и Института за спешна помощ "Н. Пирогов".

Причината е смъртта на 3-годишно момченце, което бе разкарвано в три столични болници без да е прието за лечение. Накрая е починало в "Пирогов".

Премиерът съобщи, че е бил на среща с родителите на починалото детенце в Министерски съвет. Вчера по информация на bTV, резултатите от аутопсията на детето показвали, че пневмония е причината за смъртта на детето.

Миналата седмица стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев назначи проверка в три столични болници заради починалото 3-годишно дете.

Пневмония причинила смъртта на 3-годишното дете от София

Пневмония причинила смъртта на 3-годишното дете от София

Това показват резултатите от аутопсията на детето