Джипитата обявиха заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за възстановяване на детските и женските консултации като прибързана и некоректна, съобщи Bulgaria ONAIR. 

Причината е, че през двата дни, през които може да се приемат само деца за имунизации, лекарите с малко или без никакви деца-пациенти в листата, остават с вързани ръце.

"Всяка една практика варира от напълно детски практики до такива с контингент над 18 години. Тези хора не работят и не записват деца. При тях тази заповед два дни ги праща в отпуска", поясни председателят на Сдружението на столичните общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов.

Затова те предлагат всяка от този дневен коридор, който се прави, да бъде върнат на часови коридор. Всяка практика да има конкретни часове и по преценка на тези часове да не се допускат други в практиката.

От 21 април възобновяват детските и женските консултации

От 21 април възобновяват детските и женските консултации

Вторник и четвъртък са само за имунизации и детски консултации

Акушер-гинекологът д-р Ангелина Илиева смята, че няма да има наплив.

"Ние поддържаме връзка с тях и ги съветваме да идват в определени дни, има регулиран прием. Правим го на 40-45 минути прегледа, за да има възможност пациентката вече да е прегледана и да има време да си тръгне преди да дойде следващата", обясни акушер-гинекологът.

Според главния здравен инспектор Ангел Кунчев, лекарите не са задължени да блокират достъпа на други пациенти през тези дни.

Джипитата искат още да се правят тестове за коронавирус, както на самите тях, така и на децата пациенти.

Установиха правила за инвитро по време на епидемията

Установиха правила за инвитро по време на епидемията

Заповедта е на здравния министър Кирил Ананиев

"Може да е в инкубация, може да е безсимптомен носител, както повече деца го преболедуват над 80% без никакви симптоми. Тогава не се знае какво може да се случи, ако бъде ваксинирано заразено дете", обясни председателят на Сдружението на столичните общопрактикуващите лекари.

Пред кабинетите не трябва да има повече от двама души на разстояние поне метър и половина един от друг. Всички пациенти задължително трябва да носят и предпазни маски.