Възобновяват от утре, 21 април, плановите детски консултации, основните задължителни имунизации, женските консултации и плановият прием в лечебните заведения. Това става след заповед на здравния министър Кирил Ананиев, съобщиха от МЗ.

Със своя Заповед министърът на здравеопазването нарежда от утре, 21 април, да бъдат възобновени плановите детски консултации, основните задължителни имунизации, съгласно чл. 19 от Наредба № 15 за имунизациите в Република България, женските консултации, както и плановият прием в лечебните заведения.

Детските консултации и задължителните имунизации ще бъдат във вторник и в четвъртък. Тогава общопрактикуващите лекари не трябва да обслужват други лица от своите пациентски листи.

"При необходимост, пациенти от пациентските листи се консултират по телефона и насочват към друго лечебно заведение по заместване или към център за спешна помощ", гласи заповедта на министър Ананиев.

Детските консултации и имунизациите, ще бъдат при строго спазване на противоепидемичните мерки и след предварително записан час.

Целта е да се предотврати струпването на хора пред лекарските кабинети., и за осъществяването на медицински прегледи и консултации в диагностично-консултативните центрове и медицинските центрове.

Постепенно ще се възобновят и планираните операции като се започне от най-спешните случаи.

Ако по време на имунизация, на детска или женска консултация лекарят установи лице, което е заразено с коронавирус, незабавно болният се изолира и транспортира до болница и се уведомява РЗИ.

В заповедта на здравния министър остава в забраната за трансплантации на органи и ограничението за свиждане в болниците.