Тази година приключва срокът за действие на Националната здравна стратегия и предстои да се изготви нова такава за следващия 10-годишен период.

Това съобщи председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова по време на дискусия на тема "Бъдещето на здравната система - хоризонт 2030".

"Много полезно е тогава, когато изграждането тръгне от всички ангажирани в сектора страни. Имам уверението, че до края на 2020 г. се очаква въвеждането на електронна рецепта. Устойчиво развитие на здравната система можа да има, когато има диалог и консенсус между различните политически сили, обществото, бизнеса, неправителствения сектор и съсловните организации", обяви още Дариткова.

Тя посочи какви са целите на новата стратегия. Първи приоритет е постигане на по-малка смъртност при децата. В момента показателите са 6.8 при хиляда.

За 2018 г. детската смъртност е била 5.8 промила, като имаме региони, където тя е по ниска от средноевропейската, обясни Дариткова. А по думите й, следващият показател е постигане на по-голяма продължителност на живота.

"И по отношение на този критерий страната има успех - с около 3 г. се е удължил животът, но сме далече от средноевропейските показатели", добави Даниела Дариткова, уточнявайки, че имаме напредък и по предотвратяване на предвидимата смъртност.

"Трябва да се заложи в бъдещата стратегия на повече профилактика на здравето и осигуряване кадрово на системата, защото в материално-техническо отношение вече имаме световни стандарти", каза шефът на здравната комисия.

Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков подкрепи тезата на Дариткова.

Той се аргументира така: "Гоним устойчивост на системи - социални и здравни, които да гарантират резултат за хората".

По думите му досега се е залагало на лечение на болестта, а новата идея е да се живее без болести.

"Там са насочени нашите усилия - върху увеличаване на средната продължителност на живота. В Европа тя е увеличена със 7 г., ако го направим с 10 г. - ще е прекрасно", каза той.

Пенков защити тезата, че трябва да има отговорности по целия жизнен цикъл на човека - още от бременността, от момента на раждането и и първия ден на новия живот.

"Едно от най-големите предизвикателства е замърсяването на околната среда", каза Бойко Пенков и в тази връзка добави, че не се знае в момента вследствие на него какво развиват вътре в себе си животинските популации.

"Сега се говори, че ще се появи нов вид хепатит, но не знаем колко ще са засегнати от него. В Европа е стигнало 80% носителство от този нов вид хепатит при прасетата. Знае се, че такова нещо ще има, а нашите системи трябва да са подготвени и да защитим хората от всякакъв вид заплахи. Първата стъпка е превенция, после здравно образование, профилактика, скрининг, за да може да сме абсолютно здрави, когато сме на средна възраст", обясни Пенков.