Разпространението на коклюш ще продължи, най-вече в организирани колективи. Това прогнозира пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По негови думи в четири училища в София вече има нещо като епидемичен взрив, макар и неголям. Най-големият бил в 145 ОУ, където са болни осем деца, в останалите става въпрос за по шест или по три заболели. Засегнато е и едно частно училище.

Кунчев поясни, че ако една кашлица се задържа повече от десет дни и не се поддава на нормалното лечение с антибиотици, трябва да се направи изследване за коклюш.

Кантарджиев: Ваксините са ключът към предпазване на здравето

Кантарджиев: Ваксините са ключът към предпазване на здравето

Епидемологът коментира нарастващите случаи на коклюш и морбили

Той смята, че мерките не са особено ефективни, когато заболяването влезе в училище или детска градина.

"Съгласно наредбата се издирват контактните лица, поставят се под медицинско наблюдение. Изолира се случаят, за да не създава нови контакти и да не заразява други деца. Обикновено контактните, които заболяват, са или деца от близкото обкръжение, или от класа. Не е като грипът или морбилите, просто да минеш и да се заразиш. С това сравнително добро имунизационно покритие няма условия за чак такива драматични развития", обясни Кунчев.

Диагностиката на коклюш вече ще бъде безплатна и ще може да се прави както в Центъра по заразни и паразитни болести, така и в Столичната здравна инспекция. Идеята е в бъдеще да се отворят още центрове в Пловдив, Бургас и Варна.

2-годишно дете на антиваксърка се зарази с коклюш в Перник

2-годишно дете на антиваксърка се зарази с коклюш в Перник

Детето било без нито една ваксина