Дете на 2 години и 6 месеца от Перник е диагностицирано с коклюш. Това заяви за news.bg заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция в Перник д-р Нина Стаменова.

Детето е вече се лекува амбулаторно, а диагнозата му е потвърдена от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в София.

По думите на Стаменова детето живее в квартал "Църква" в областния град. Към момента няма данни за други деца с инфекциозната болест.

Детето се е заразило, защото не е било ваксинирано с нито една от задължителните ваксини. Майката категорично отказала това с декларация, в която се позовала на европейски практики и законодателство на ЕС.

Случаите на морбили да продължат да растат, прогнозира Ангел Кунчев

Случаите на морбили да продължат да растат, прогнозира Ангел Кунчев

По думите му до момента случаите са 460

Д-р Стаменова информира и че болното дете не е посещавало нито едно детско заведение, то било гледано вкъщи от родителите си, съответно няма опасност от разпространение на инфекцията.

Детето също така се водило при общопрактикуващ лекар, но спрямо данните то никога не е било преглеждано.

"Ако детето беше имунизирано, сега нямаше да се разболее", уверява здравният експерт.

€250 000 глоба за родители в Германия, ако не ваксинират децата си срещу морбили

€250 000 глоба за родители в Германия, ако не ваксинират децата си срещу морбили

Това става ясно от законопроект, представен от здравния министър Йенс Шпан

Стаменова коментира за news.bg актуалната през последните няколко години тема с антиваксърското движение. По думите ѝ темата днес е по-актуална от всякога и това се вижда и у нас покрай зачестилите случаи на заразени от морбили деца последните месеци.

Според доктора в България има добре изградена практика в Регионалните здравни инспекции за максимален обхват на ваксинация. "Благодарение на доброто имунизационно покритие в Регионалните здравни инспекции и добрата работа на общопрактикуващите лекари, у нас не се стигна до нещо по-сериозно", обясни тя, но и отново акцентира върху вредата, която нанасят антиваксърите.

News.bg припомня, че сериозни епидемии на морбили в момента има в съседните Румъния, Македония и Сърбия.

Различни данни сочат, че броят на заразилите се само ще се увеличава.

Според статистика УНИЦЕФ близо 170 милиона деца по света под 10-годишна възраст не са имунизирани и защитени от болестта, а около 2 на всеки 1 000 случая имат фатален край.

Данни на Световната здравна организация (СЗО) пък показват, че случаите на морбили са се увеличили с 50% само в рамките на изминалата 2018 година.

И въпреки че нивата на ваксинация се подобряват, заплахата става все по-сериозна. Най-много случаи през 2018 година са регистрирани в Украйна, където заразените са над 10 пъти повече от следващата с най-много случаи - Сърбия.

В България към края на месец април има над 450 случая на морбили в засегнати 11 области в страната по данни на Министерството на здравеопазването. Беше сформиран и Национален координационен съвет за контрол на болестта.

В началото на настоящия месец май в Германия беше представен законопроект, който предвижда глоби до 250 000 евро за родители, които отказват да ваксинират децата си срещу морбили. Солени глоби има и в САЩ, както и в много други страни по света.

Национален съвет контролира морбилито

Национален съвет контролира морбилито

Проучват най-засегнатите райони за защитен имунитет срещу морбили

На въпрос дали в България може да се предприемат действия на законодателно ниво срещу родителите, които отказват да имунизират децата си, д-р Стаменова обясни, че всъщност у нас има подобни мерки, но те са много трудно реализируеми.

"Колегите общопрактикуващи лекари изискват информирани съгласия от всички родители. Декларацията за отказа от ваксини е пред мен - родителите се позовават на европейски практики и законодателство. Иначе у нас има разписана наказателна отговорност за родители, които отказват, но на практика това се прилага много трудно", посочи експертът.

Стаменова допълни, че въпреки това инспекциите у нас имат изключително голям ангажимент за превенция и лекарите водят истинска борба за по-висок имунизационен обхват на децата. Води се стриктен контрол при личните лекари. "Повечето колеги, не мога обаче да използвам точен процент, поне за нашата област - имаме много висок обхват - над 95%", посочи още зам.-директорът на РЗИ в Перник.

В заключение тя предложи вместо финансови рестрикции у нас да се въведат текстове, които да дават възможност на контролните органи да следят за недопускането на неваксинирани деца в общи заведения като градини, ясли и други. "Ако детето не е ваксинирано, не може да влезе в колектив. Това е превенция, за да не се допуска разпространението", каза д-р Стаменова.

Случаите на морбили в САЩ продължават да се увеличават

Случаите на морбили в САЩ продължават да се увеличават

Повечето от 75-те нови случая са в Ню Йорк