Случаите на морбили са се увеличили с 50% през 2018 г., предупреждава Световната здравна организация (СЗО), цитирана от "Ройтерс".

Организацията алармира, че полаганите от правителствата усилия за спиране разпространението на морбили не са достатъчни.

5 деца с морбили приети в софийска болница

5 деца с морбили приети в софийска болница

Те не са били ваксинирани

Здравната организация към ООН подчертава, че предварителните данни показват обезпокоителна тенденция към разпространение на заболяването на световно ниво, включително и в богатите държави, където исторически е на високо ниво достъпът до ваксини.

"Нашите данни показват, че има съществено увеличение на случаите на морбили. Ние регистрираме това във всички региони", обяви Катрин О'Брайън, директор на отдела за имунизация и ваксини към СЗО.

По думите й това не е изолиран проблем.

Тя допълва, че по-малко от 10% от реалните случаи на болестта са съобщени.

Когато видим, че регистрираните случаи са се увеличили с 50%, ние знаем, че се движим в грешната посока, поясни представителят и добави, че реалният брой на разболелите се е "милиони".

Още 12 деца със съмнения за морбили в Благоевградско
Обновена

Още 12 деца със съмнения за морбили в Благоевградско

В страната са осигурени достатъчно количества ваксина за морбили

Държавите трябва да съобщят случаите на морбили за 2018 г. до април, за да бъдат регистрирани в ООН. Но агенцията подчертава, че получените до момента данни показват, че 229 000 случая са съобщени в сравнение със 170 000 за 2017 г.

През 2018 г. смъртните случаи от морбили по света са 136 000, показват данните на СЗО. Заразното заболяване може да причини тежка диария, пневмония и загуба на зрение. При някои случаи стига до фатален край. Морбили е "важна причина за детската смъртност", според организацията. Заболяването може много лесно да бъде предотвратено с две дози "безопасна и ефикасна" ваксина, която се използва от 60-те г. на XX век, уверяват от Световната здравна организация.

Случаите на морбили с различни източници на инфекция

Случаите на морбили с различни източници на инфекция

Здравните органи следят 145 лица, били в контакт със заразените

До 2016 г. случаите на морбили постоянно намаляваха, но от 2017 г. броят им нарасна. Има значително увеличение в Украйна, Мадагаскар, Демократична република Конго, Чад и Сиера Леоне.

Само в Мадагаскар от октомври 2018 г. до 12 февруари 2019 г. са регистрирани 66 278 случая и 922 починали.

В по-бедните държави и в страните с конфликт липсата на достъп до ваксина е проблем, предупреждават от здравната организация.

В Европа и богатите страни експерти посочват като причина проблема с разпространението на дезинформация за ваксината.

Регистриран е случай на морбили и у нас

Регистриран е случай на морбили и у нас

Заразена е 37-годишна жена от София

Появата на заболяването в някои държави се свързва с безоснователни твърдения, че ваксината води до аутизъм, което се разпространява в социалните мрежи от членове на така нареченото "антиваксърско" движение.