За нови 12 деца има съмнение, че може да са заразени с морбили. Това заяви д-р Радосвета Филипова, държавен експерт в дирекция "Здравен контрол" в Министерството на здравеопазването.

От децата са взети резултати. Те имат обичайна за морбили клинична картина. Резултатите вероятно ще излязат по-късно днес или утре. На следващите лица, за които има съмнение, че може да са се заразили, вероятно изследвания няма да се правят и ще се гледат симптомите, които могат да служат за отправна точка.

Всичките деца, за които има съмнение, че може да са са се заразили, са от област Благоевград.

Децата са на възраст от 5 месеца до 9 години. Три от тях не са били ваксинирани, защото са били прекалено малки за това - под 13-месечна възраст.

"Пациентите са били по същото време в детското отделение на болницата в града, където е станала и заразата", както каза 

Ако и тези деца се окажат болни от морбили, общият брой на заболелите  ще стане 17 лица. 

Случаите на морбили с различни източници на инфекция

Случаите на морбили с различни източници на инфекция

Здравните органи следят 145 лица, били в контакт със заразените

На извънреден брифинг в здравното министерство Филипова заяви, че към момента не може да се говори за епидемия, а за взрив на заразени.

По думите ѝ е почти сигурно, че източникът на заразата е дошъл от чужбина, защото последните 2 години у нас нямало местен случай. "Случаите са внос от чужбина", както каза тя.

Въпреки че не може да се говори за епидемия засега, здравните власти призовават всички родители на неваксинирани деца да направят необходимата ваксина, така че да не се стига до по-сериозни нива на зараза.

На всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация за морбили и с пропуск в имунизационната схема. Те трябва незабавното да бъдат обхванати  с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. 

Министерството на здравеопазването е разпоредило също така на директора на РЗИ-Благоевград предприемането на незабавни мерки за ограничаване разпространението на заболяването и предотвратяване възникването на нови случаи, включително и затваряне на детското отделение на МБАЛ-Разлог, където е осъществен контактът.

В страната са осигурени достатъчно количества ваксина за морбили. В заведенията имунизацията за морбили се прави приоритетно.

5 случая на морбили в България

5 случая на морбили в България

Внимание към личните лекари и здравните медиатори