Има доказан случай на морбили в София. Това заяви зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания д-р Тодор Кантарджиев пред БНТ.

Заразена е 37-годишна жена, която е настанена в Инфекциозна болница.

Д-р Кантарджиев подчерта, че случаите на морбили в Европа и на Балканите се увеличават заради липсата на ваксинации и заради сезонните работници от страни като Украйна.

Въпреки че у нас нивото на ваксинации е високо и засега страната ни успява да избегне тази тенденция, д-р Кантарджиев съветва да не се пътува с деца под имунизационната възраст от 13 месеца в рисковите от морбили страни. Освен това е препоръчително хората, които не са карали болестта и са били в чужбина, да избягват контакт с деца в първите дни след завръщането си.

Украйна обмисля обявяването на епидемия от морбили

Украйна обмисля обявяването на епидемия от морбили

От началото на годината заболелите от морбили са 8,5 000 украинци

По данни на д-р Кантарджиев към момента в съседна Македония от морбили са починали три деца, а най-много са случаите в Украйна - там са се заразили 36 000 души.

По тази причина той настоя здравните власти в България да изискват имунизационен паспорт на сезонните работници от там или да ги имунизират.

37-годишната заразена жена у нас се е лекувала в частна болница, но след това е била изпратена в Инфекциозна болница, обясни д-р Кантарджиев, който допълни, че възрастовата група от 25-40 г. е рискова, тъй като има изпуснати имунизации.

Той поясни, че имунизациите срещу морбили са две - на 13-месечна възраст и на 13-годишна.

СЗО предупреждава за тройно увеличение на морбили в Европа

СЗО предупреждава за тройно увеличение на морбили в Европа

Близо двойно повече загинали за година, липсва пълно покритие с ваксинация

Проверка дали сме имунизирани може да се направи с проверка за наличие на антитела, обясни д-р Кантарджиев и призова държавата да предприеме строги мерки срещу фалшиви или липсващи ваксини.

По отношение на грипа той увери, че вече отминава, но именно сега е моментът на усложненията.

По данни на д-р Кантарджиев от началото на годината 600 000 души са боледували от грип, а от респираторни инфекции - около 1,5 млн.

Това е малък брой хора за грипна епидемия, увери той.

Д-р Кантарджиев предупреди и че тази година трябва да се вземат мерки за избиване на комарите по водоемите преди разлистването на дърветата. Целта е да се предотврати опасността от западнонилска треска.

20-годишен връх на морбили в Европа заради антиваксърите - 60 000 болни за година

20-годишен връх на морбили в Европа заради антиваксърите - 60 000 болни за година

Твърдения срещу ваксини от социални мрежи и популисти застрашават живота на всички