Сформиран е Национален координационен съвет за контрол на морбили, съобщиха от здравното министерство. Съветът ще подпомага министъра при осъществяване на дейностите по ограничаване разпространението на заболяването. Също така ще изпълнява дейности, свързани с анализирането и контрола на предприетите мерки.

До днес в страната има 463 случая на морбили. Териториално са засегнати единадесет области в страната: София-област - 165 заболели, Благоевград - 136 заболели, София-град - 134 заболели, Пазарджик и Перник - по 6 заболели, Бургас - 5 заболели, Велико Търново и Кюстендил - по 4 заболели, Ловеч, Монтана и Пловдив - по 1 заболял. През последната 16-та седмица на 2019 г. най-много случаи са съобщени от София-град -30 случая, София-област - 16 случая и Благоевград - 12 случая.

Случаите на морбили да продължат да растат, прогнозира Ангел Кунчев

Случаите на морбили да продължат да растат, прогнозира Ангел Кунчев

По думите му до момента случаите са 460

Заразените бебета до една годинка са 81, а най-много са случаите във възрастта между 1 и 4 г. - 153. 110 са случаите на разболели се на възраст между 5 и 9 г., по 17 са случаите във възрастовите граници между 10 и 14 г. и 15 - 19 години.
Над 20 години заболелите са: 20-24 г. - 15 случая; 25-29 г. - 22 случая; 30-34 г. - 7 случая; 35-39 г. - 20 случая;, над 40 г. - 21 случая.

91 случая са при лица под 13-месечна възраст, при които не е проведена имунизация, тъй като не са достигнали до ваксинална възраст.

Има и случаи заболял персонал в лечебни заведения след контакт с болни от морбили.
От Министерство на здравеопазването припомнят, че още след първите регистрирани случаи на морбили в страната са дадени указания до Регионалните здравни инспекции медицинският персонал на лечебните заведения за болнична помощ, обслужващ заболели от морбили, да е с данни за протективен имунитет срещу заболяването. Тези от тях, които са неимунни към вируса на морбили, да се имунизират с трикомпонентна ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Дадени са указания и за стриктно прилагане и спазване на противоепидемичните мерки за недопускане на вътреболнично разпространение на морбили.

Наредено е също така личните лекари да извършат преглед на пациентските листи за неимунизирани деца и приоритетно те да бъдат обхванати.
По отношение на имунизационния статус на деца от най-засегнатите райони на страната е разпоредено провеждането на серопревалентно проучване за наличието на защитен имунитет срещу морбили, паротит и рубеола, като резултатите от него ще покажат дали децата са реално имунизирани.

Броят на заразените с морбили пълзи нагоре

Броят на заразените с морбили пълзи нагоре

Илюзия е да мислим, че малцинствата могат да бъдат принудени да се имунизират, според Ангел Кунчев

Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация на 12-годишна възраст.

Министерството призовава всички родители да проверят имунизационния статус на децата си за морбили и при установяване на пропуск или при съмнение за морбили да се обръщат към общопрактикуващия си лекар.

От Световната здравна организация обявиха тревога, тъй като случаите на морбили в Европа се увеличават тройно между 2017 г. и 2018 г. до 82 596. Това е най-големият брой, записан през това десетилетие, според данни на СЗО.
Припомняме, че при епидемията през 2009 г. у нас имаше 25 смъртни случая при 24 000 заразени, което е обичайният процент при разпространение на заболяването - 1 смъртен случай на 1000. Само преди дни Македония обяви общодържавна епидемия от морбили.

20-годишен връх на морбили в Европа заради антиваксърите - 60 000 болни за година

20-годишен връх на морбили в Европа заради антиваксърите - 60 000 болни за година

Твърдения срещу ваксини от социални мрежи и популисти застрашават живота на всички