Близо 170 милиона деца по света на възраст под 10 г., включително половин милион във Великобритания и 2,5 милиона в САЩ, не са защитени от морбили на фона на разпространяващото се по света заболяване. Това предупреди УНИЦЕФ, пише "Гардиън".

От детския фонд на ООН подчертават, че повече от 21 милиона деца на година не са ваксинирани срещу едно от най-инфекциозните заболявания в света. Между 2010 и 2017 г. 169 милиона деца са пропуснали първата от препоръчваните две ваксини.

7% от децата без първа ваксининация срещу морбили, 13% - без втората

7% от децата без първа ваксининация срещу морбили, 13% - без втората

Случаите на морбили се местят от Благоевград към София

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор обяви, че базата за разпространение на заболяването в света е положена преди години.

Вирусът винаги ще намира неваксинираните деца. Ако ние сериозно желаем да предотвратим разпространението на тази опасност, но предотвратимо заболяване, ние трябва да ваксинираме всяко дете в богатите и бедните държави, подчерта Фор.

Случаите на морбили са нараснали с 300% през първите три месеца на тази година в сравнение със същия период на 2018 г., съобщава УНИЦЕФ, като са потвърдени 110 000 случая. Същият брой са починали от заболяването през 2017 г.

Национален съвет контролира морбилито

Национален съвет контролира морбилито

Проучват най-засегнатите райони за защитен имунитет срещу морбили

Случаите на морбили достигнаха най-високото си ниво в Европа за последните 20 г. и доведоха до обявяване на извънредно положение в Ню Йорк.

Между един и трима души на всеки 1000 умират от морбили. При някои случаи има сериозни усложнения като слепота, енцефалит и пневмония.

САЩ са на върха на богатите държави с най-много деца, които не са получили първата доза от ваксината между 2010 и 2017 г. - повече от 2,5 милиона души. След това се нареждат Франция и Великобритания с повече от 600 000 и 500 000 неваксинирани деца за същия период.

В държавите със среден и нисък доход ситуацията е критична, алармират от УНИЦЕФ. През 2017 г. в Нигерия е отчетен най-високият брой на деца под една година, които са пропуснали първата ваксина - близо 4 милиона души. След това са Индия (2,9 милиона души), Пакистан и Индонезия (по 1,2 милиона всяка) и Етиопия (1,1 милиона).

Епидемия от морбили в Македония

Епидемия от морбили в Македония

960 случая на морбили в Македония от началото на годината

Много държави не въвеждат втора ваксина, която се дава след 4-годишна възраст.