Към настоящия момент 497 са случаите на морбили в страната. Постепенно случаите на заболели от морбили затихват в област Благоевград, но стават повече в София и София-област. Няма все още отчетливи огнища в други райони.

Данните представи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на пресконференция, посветена на Европейската имунизационна седмица 2019 г.

Започва европейската имунизационна седмица

Започва европейската имунизационна седмица

Ваксинацията предотвратява 2-3 милиона смъртни случая годишно, според СЗО

Кунчев е категоричен, че ваксините срещу морбили работят и няма научен и проверен факт, който да доказва обратното. Той е сигурен, че хората, които не са имунизирани срещу морбили, ще се разболеят.

"Ваксинацията не е отговорност спрямо собственото ни дете, а предпазва една голяма част от другите деца, които по една или друга причина не могат да бъдат защитени, а защитените са гаранция за тяхното здраве", подчерта Кунчев.

Здравният инспектор отчете още, че 7% от децата не са получили първата ваксинация за морбили на 13 месеца, а 13% не са получили втората ваксинацията на 12-годишна възраст. По-трудно инспекторите откриват хората от ромското население и антиваксиналните настроени родители. При ромското население здравните специалисти се сблъскват със затруднение по намирането им, а на другите е нужно да се обяснява ползата от ваксините.

Ангел Кунчев иска да се ограничат възможностите на антиваксърите за влияние им върху хората. Той негодува, че хората вярват на информация за починали вследствие на поставяне на ваксини и настоя, ако има такива, информация за това да бъде дадена на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). "Хвърлят се едни големи приказки по медиите и объркваме хората - това е истината", заяви Кунчев.

Той коментира и появилата се информация в медиите, че руското правителство решило да промени Наказателния кодекс и да включи разпространяването на неверни факти по отношение на ваксините като престъпление. За него това е крайно, не го иска и не го препоръчва.

По думите на здравния инспектор държавата всяка година отделя 40 милиона лева за ваксини и за изпълнение на имунизационния календар. Ваксините са най-добрите за българските деца и това, което се прави в България, се прави навсякъде по света, увери медикът.

На брифинга в Министерството на здравеопазването от Световната здравна организация настояха за повече информираност за ползите от ваксините.

В днешно време всяко едно дете, независимо къде е родено и независимо от неговия икономически и социален статус, може да се възползва от ваксините. Ние осъзнаваме каква отговорност носим, за да гарантираме ваксините на всички деца, заяви представителят на Европейския офис на СЗО д-р Сидхарта Санкар Датта.

По думите му имунизацията играе важна роля за общественото здраве и всеки има социална и индивидуална отговорност да постигне имунизационното покритие.

СЗО отбелязва повишено ваксинално покритие с 2% за 2017 г. спрямо предходната година.

Д-р Сидхарта Санкар Датта призова медиите и политиците, че трябва да се информира обществото повече за безопасността и ефективността на ваксините.

Световната здравна организация осигурява техническа помощ и съдействие за справяне с всеки един епидемиологичен взрив като бързо откриване на източника, идентифициране на източника и предприемането на адекватни мерки за лекуване.

Национален съвет контролира морбилито

Национален съвет контролира морбилито

Проучват най-засегнатите райони за защитен имунитет срещу морбили