Шарана го изпуснахме, но всичко не сме изпуснали. Това заяви пред bTV проф. Николай Витанов от екипа за анализа и прогнози към Националния оперативен щаб.

Той посочи, че в държавата има много хора, които само говорят. Веруюто на щаба обаче по негови думи било: Наслушах се на приказки, сега е време за действие.

Според него е видно, че епидемията още не е изпусната, тъй като броят на заразените все още е относително малък.

Проф. Витанов напомни, че в края на април е имало наложени мерки,чиято цел е била да се хване епидемията в началото. Ние се борехме с гущерче, не с годзила, подчерта той и допълни, че тя още не се е превърнала в годзила и благодарение на тези мерки броят на заразените е бил малък до началото на юни. След което обаче те са престанали да се спазват, в резултат на което се е получило увеличаване на броя на случаите и сега сме във вторичен пик на заразата.

63 са новите случаи на коронавирус в България

63 са новите случаи на коронавирус в България

Петима са починали

"В момента българското общество е разделено на две - 80% от хората спазват мерките, но другите 20% - не. Когато тези 20% не спазват мерките, те повличат останалите", обясни ситуацията проф. Витанов.

По негови думи в пика около Великден броят на положит тестове е бил около 8% на седмична база, в началото на юни - 1-2%, а в момента е около 4,5 - 5%.

Есента може да очакваме 10 000 случая, прогнозира той и добави, че това може да стане, ако се следва тенденцията за 50 случая средно на ден до края на септември - началото на октомври. Проф. Витанов загатна, че той самият очаква по-голямо число на заразени, но просто това било най-малкото 5-цифрено число, а той не искал да го обвинят, че плаши хората.

По негови думи базовото репродуктивно число е 1,25. Това означава, че епидемията се разраства, но много бавно и това е нашият шанс да я хванем чрез ограничаване клъстерите.

Проф. Витанов посочи, че в София вече има наченки на дифузно разпространение и въпреки че то не е масова практика в страната все още, ако се превърне в такава, нещата ще станат неприятни.

Според него обаче към момента няма риск от пренатоварване на системата, при положение че повечето хора спазват мерките.

Борисов: Няма да затваряме, 40% не вярват, че има коронавирус

Борисов: Няма да затваряме, 40% не вярват, че има коронавирус

Щабът, ако ги питам, ще ми предложат да затворя абсолютно всичко