Септември и октомври месец е оптимистичният вариант за нова вълна. Оттук нататък ще започне ръст на делта варианта, но от нас зависи, доколко този ръст ще бъде бърз и интензивен. Това заяви държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в отговор на въпрос дали ще бъдат затегнати мерките, ако през септември или октомври месец има нова епидемиологична вълна от COVID-19.

Ако не успеем, ще се повтори картината, която в момента виждаме в други страни. Интензитетът на всяка една вълна е много различен, посочи той.

Ангел Кунчев показа пред журналистите картата на заболеваемостта в света. Той отчете, че Гърция (не цялата територия на страната), Кипър, Испания и Португалия ситуацията се влошава с доста бързи темпове и тази вълна ще се развива и ще достигне до всички страни.

Мира Кожухарова очаква COVID вълна през есента

Мира Кожухарова очаква COVID вълна през есента

Тогава ще има по-голям интерес и към ваксините

Индийският вариант е представен в целия свят. Белите зони в Африка показват, че няма данни какво циркулира, а не че са предпазени.

Това, което бихме могли да очакваме е повишаване на процента на пробите за индийски вариант, засягащ с по-голям вирусен товар, засягане на по-ниски възрасти и по-тежко протичане на инфекцията.

Всичко, което доведе до по-висок процент на ваксинация, би било добре дошло. Доколко обаче обществото има готовност за мерки за ваксинацията и доколко те биха били ефективни, това не се знае, посочи доц. Кунчев.

Той отчете, че 40% от медицинския персонал са ваксинирани.

Делта вариантът набира скорост, до месец става доминантен у нас

Делта вариантът набира скорост, до месец става доминантен у нас

Проф. Ива Христова предупреждава, че той води до два пъти повече хоспитализации

Коронавирусът налага проследяване на хората в доста дълъг период, каза още Ангел Кунчев.

В момента страната е в относително спокойна ситуация - тя няма да продължи дълго. По думите на Кунчев тази "относително по-спокойна ситуация" ще свърши след седмица.

Заради ниското ниво на имунизация трябва да се вземат мерки. Има големи разлики между регионите на страната - има болници с покритие от 80 на сто, но има и с 20 на сто.