Делта вариантът набира скорост. В студиото на БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова уточни, че делта вариантът води до два пъти повече хоспитализации.

Това е вариант, който се разпространява по-лесно и бързо, но трябва да имаме предвид няколко неща. Факт е, че според едно проучване се оказва, че вирусният товар в дихателните пътища е 1 000 пъти по-висок при зараза от делта инфекцията. Още преди болните да са осъзнали, че са болни, започват да предават вируса, изтъкна проф. Христова.

Два пъти и половина по-лесно (50-60% по-бързо) се предава делта вариантът и започва да измества другите варианти, предупреди тя. У нас все още не доминира делта вариантът, но се очаква да набере скорост, каза проф. Христова. Алфа вариантът е доминиращ, но до месец-месец и половина делта вариантът ще започне да доминира, подчерта тя.

Кунчев: До септември у нас ще има доминация на делта варианта на COVID

Кунчев: До септември у нас ще има доминация на делта варианта на COVID

60% обаче е по-заразен, уточни той

В момента вирусът се разпространява дифузно, а не клъстерно.

Към момента състоянието в страната е спокойно, ваксинираните и преболедувалите също трябва да бъдат спокойни. Тези, които не са ваксинирани или не са преболедували трябва да помислят за своето бъдеще дали искат да боледуват, или не, допълни проф. Христова.

Хремата, ако продължава повече от 1-2 дни и протича с температура, е повод за изследване, за да се изключи заболяването, но трябва да се вземат мерки, за да не се заразят околните, посъветва тя.

Хронично болните хора, с увреждания на сърдечно-съдовата система и редица други хронични заболявания остават рискови от заразяване с делта варианта на инфекцията.

Кантарджиев: Ваксинацията се бави, да натиснем газта

Кантарджиев: Ваксинацията се бави, да натиснем газта

Новите варианти на вируса не били опасни, защото ваксините им действат

България има достатъчно количество ваксини, така че на практика всички, които искат да се ваксинират, може и е добре го направят, призова проф. Ива Христова. Всеки трябва да осмисли от какво може да се предпази, когато се ваксинира, но това донякъде е личен акт.

"Ако бяхме ваксинирали всички хора в цялата планета, алфа вариантът нямаше да мине в друга мутация", категорична бе проф. Христова.

Тя не знае колко ваксини могат да бъдат бракувани поради изтичане срока им на годност, но доколкото е запозната, няма да бъдат бракувани, а продадени или подарени на други държави.