3.8 млн. дози ваксини са доставени в страната, 1,5 млн. са приложени, приоритет са възрастните над 60 г. България е единствената държава в ЕС, при която всеки желаещ може да получи ваксината, която желае, в деня, в който желае. В другите държави има записване, което е нужно да стане месеци напред.

Това заяви пред БиТиВи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. 14 млн. дози се очакват от пет вида ваксини - четири разрешени за употреба и "Кюрвак", за която се очаква становище през месец юли. От останалите има 13 млн. ваксини. Затова се работи в посока дарение и препродажба на останалите количества, уточни още Кирилов.

Даряваме 50 000 дози ваксина срещу COVID-19 на Северна Македония

Даряваме 50 000 дози ваксина срещу COVID-19 на Северна Македония

В момента се уточняват подробностите...

Разговори се водят със Северна Македония, на този етап - за дарение, но се обсъждат и варианти за препродажба.

Ваксинационната кампания у нас се забавя, прави се анализ на наличните ваксини, няма партиди в момента с изтичащ срок на годност през юни, но през юли - това ще се отнася за около 50 000 дози на "Астра Зенека" с изтичащ срок на годност.

Основните ваксини в България ще бъдат РНК ваксините, най много се очакват от "Пфайзер" - 5.4 млн. дози, 1 милион от "Модерна". Най-много приложени ваксини у нас има от "Пфайзер", това е характерно и за останалите европейски държави, каза експертът.

Кирилов съобщи още, че е публикувано вече становище, че ваксината на "Пфайзер" може да се прилага на лица над 12 г. Очаква се решение следващата седмица, положително е становището на Европейската агенция по лекарствата и това дава основание да се промени кратката характеристика и да се прилага ваксината за хора над 12-годишна възраст.

Pfizer иска да ваксинира и деца от 12-годишна възраст

Pfizer иска да ваксинира и деца от 12-годишна възраст

Проучване установи 100% ефективност

Пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев е решение, което Богдан Кирилов не пожела да коментира. Относно работата си той добави, че изключително динамично се променят нещата в пандемията, различен е подходът всеки месец и седмица и всички представители на институциите, свързани със здравните власти, трябва бързо да се адаптират бързо към промените.