Република Северна Македония очаква 50 000 дози ваксина срещу COVID-19, дарение от България, предаде БГНЕС.

"Тези дни, както обяви президентът на България, те ще направят приятелски жест и очакваме следващата седмица да осъществим първата среща на граничния пункт", заяви премиерът на РС Македония Зоран Заев.

В момента се уточняват подробностите между Червения кръст на България и на Северна Македония.

Новината бе потвърдена и от министъра на здравеопазването Венко Филипче.

Зоран Заев изрази също очакванията си, че през юни София ще подкрепи Скопие да направи следващата стъпка по пътя към евроинтеграцията.

Радев: Готови сме за диалог със Северна Македония

Радев: Готови сме за диалог със Северна Македония

Президентът е в Брюксел за участие в Европейския съвет

Цялото ни внимание е насочено към България с всички нейни институции и преди всичко към президента г-н Румен Радев, но и към премиера Стефан Янев и министъра на външните работи. Надяваме се, че през юни наистина ще ни подкрепят, за да направим следващата крачка в интеграционните процеси на Северна Македония, коментира Заев.

Той подчерта, че със София има комуникация, а първата среща ще се състои през следващата седмица на граничния пункт по повод дарението от ваксини срещу COVID-19.

"Двете приятелски държави трябва да покажат здрав разум и рационалност в името на бъдещето, в името на приятелството, децата, бъдещите поколения. Аз често казвам: в името на двата братски народа да намерим решение, за да може най-накрая, след 16,5 години Северна Македония да направи следващата крачка, по-точно полу-крачка, а именно първата междуправителствена конференция." - каза още Зоран Заев.

Р Северна Македония е готова да се откаже от ЕС, според Кирил Топалов

Р Северна Македония е готова да се откаже от ЕС, според Кирил Топалов

Разделянето на Албания и РСМ в пътя им към ЕС е напълно реално