Фармацевтичната компания Pfizer ще поиска от регулаторите в САЩ и други държави да разрешат използването на тяхната ваксина срещу Covid-19 при юноши на възраст от 12 до 15 години. За целта трябва да се разшири съществуващото разрешение за спешна употреба на ваксината и че планират да поискат подобни решения от други регулаторни органи по света през следващите дни, предаде "Блумбърг".

От Европейската агенция по лекарствата такова се очаква през следващите дни, заяви говорител на компанията. Ако исканията бъдат удовлетворени, това може да проправи пътя много повече деца да бъдат ваксинирани преди следващата учебна година.

Проучване, публикувано миналия месец, установи, че ваксината е 100% ефективна при изпитване на финален етап при деца от 12 до 15 години. В проучването се използва същият двудозов режим, както при пълнолетните лица.

Ваксината е разрешена в САЩ за хора на възраст над 16 години.

В проучването на 2260 юноши се оказва, че ваксината произвежда антитела срещу Covid-19, които надвишават нивото, наблюдавано при ваксинирани над 15-годишна възраст.

Американската компания Moderna през март започна да изпробва ваксината си срещу коронавируса върху деца, обявиха от компанията. Ваксината mRNA-1273 е тествана върху деца на възраст от 6 месеца до 12 г.

Тя вече се прилага върху американци на възраст над 18 г.

В отделно проучване, започнало през декември 2020 г., Moderna също тества mRNA-1273 върху деца на възраст между 12 и 18 г.

В същото време, изпитването на ваксината на AstraZeneca срещу коронавирус при деца във Великобритания бе спряно, докато регулаторите разследват съобщения за кръвни съсиреци сред пълнолетни имунизирани с препарата. Университетът в Оксфорд заяви, че от самото проучване не са възникнали опасения за безопасността. Но той чака повече информация от Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти, преди да продължи с ваксинациите.

Досега никоя от ваксините Covid, одобрени за употреба за възрастни, не е одобрена за деца, като проучванията при деца едва започват.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че все още не е достигнала до заключение дали ваксината на AstraZeneca предизвиква тромбози.

Въпреки че се счита, че децата изкарват по-леко коронавируса, те все пак са преносители.