Изпитването на ваксината на AstraZeneca срещу коронавирус при деца във Великобритания е спряно, докато регулаторите разследват съобщения за кръвни съсиреци сред пълнолетни имунизирани с препарата. Университетът в Оксфорд заяви, че от самото проучване не са възникнали опасения за безопасността. Но той чака повече информация от Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти, преди да продължи с ваксинациите, предаде independent.ie.

Регулаторните органи от Обединеното кралство, Европа и Световната здравна организация (СЗО) оценяват данните. СЗО и Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърдиха, че ще публикуват констатациите по-късно тази седмица.

ЕМА все още няма заключение дали ваксината на AstraZeneca предизвиква тромбози

ЕМА все още няма заключение дали ваксината на AstraZeneca предизвиква тромбози

Очаква се пресконференция в сряда или четвъртък

Университетът в Оксфорд казва в изявление: "Въпреки че няма никакви опасения за безопасността в педиатричното клинично изпитване, ние очакваме допълнителна информация, преди да дадем допълнителни ваксинации в процеса. Родителите и децата могат да се свържат с нас, ако имат някакви въпроси."

Досега никоя от ваксините Covid, одобрени за употреба за възрастни, не е одобрена за деца, като проучванията при деца едва започват.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че все още не е достигнала до заключение дали ваксината на AstraZeneca предизвиква тромбози. Д-р Марко Кавалери, председател на работната група на Европейската агенция по лекарствата за COVID-19, съобщи пред италиански вестник, че ваксината е свързана с образуване на тромбози.

В средата на март Комитетът за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) реши, че ваксината на AstraZeneca е "безопасна и ефективна" и ползите са по-големи от възможните рискове. Тогава бе съобщено, че ваксината не е свързана с увеличен общ риск от случаи на тромбоемболизъм или кръвни съсиреци.

Редица европейски държави временно спряха прилагането на ваксината заради случаи на тромбоемболизъм, а впоследствие повечето възобновиха прилагането на ваксината, но само при хора на възраст над 60 г.

Първи австрийските здравни власти спряха използването на партида, след като 49-годишна жена почина вследствие на множество тромбози 10 дни след поставяне на ваксината.