Европейската имунизационна седмица, която се провежда от 24-30 април тази година, е посветена на премахването на морбили и рубеола в Европа. Това заяви при представянето на инициативата доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация (СЗО) у нас. Домакин на събитието бе Националният център за заразни и паразитни болести.

Досега 31 страни членки на СЗО са свободни от тези заболявания.

„Имаме разработени информационни материали, предоставени на районните центрове по здравеопазване”, посочи доц. Околийски. „В момента най-ефективният начин за превенция и работа с различен тип заболявания са ваксините. Всяко едно дете има право да бъде ваксинирано, да не страда от съответното заболяване. В момента се разработват две нови ваксини с помощта на СЗО за ебола и вируса зика”, уточни доц. Околийски.

Европейската имунизационна седмица има за своя цел да фокусира общественото внимание върху ваксините, като СЗО си поставя шест цели по отношение на световния ваксинационен план за действие.

Това са: имунизационен обхват с три дози срещу дифтерия, тетанус и коклюш; елиминиране на морбили в поне четири региона на СЗО; елиминиране на рубеола в поне два региона на СЗО; елиминиране на тетанус при майки и новородени; ерадикация на полиомелиелит в 59 страни; най-малко 90 страни с нисък и среден доход да включат нови ваксини в имунизационните си календари.

Като предизвикателства за България беше отчетена работата с деца на семейства от Афганистан и Ирак и на тези от Сирия, както и работата с ромската общност.

Д-р Ангел Кунчев обясни, че всяко дете на мигрант, щом влезе в България, му се правят ваксини по българския имунизационен календар. Той посочи, че в момента пикът на пристигащи у нас бежанци е преминал, като в центровете за настаняване има около 700 души, а преди години бройката е била над 5000 души.

Д-р Кунчев отбеляза, че сирийските деца, пристигнали у нас, са имали много добро имунизационно покритие. Той даде пример със случаи, при които семейства са търсели къде да имунизират децата си, защото са знаели, че по календар трябва да го направят. Като пример бе дадена прекъснатата поради гражданската война в Сирия ваксинация срещу детския паралич, където има вече 32 случая. Същото е положението и в Украйна.

По отношение на имунизационния календар у нас бе отбелязано, че той е един от най-луксозните и не отстъпва по нищо от календара на западноевропейските  страни. Стана ясно, че страната ни отделя средства за закупуването на най-висококачествените ваксини, като се заделят по 600 лв. за новородено.

Д-р Кунчев отбеляза, че няма имунизационен календар, който да не подлежи на актуализация и промяна, колкото и да е добър.

Непрекъснато сме подложени на натиск от страна на пациентски организации да вкарваме нови ваксини, както те са вкарани в други западни страни. Става въпрос за ротавирусната ваксина, менингококова и варицелна ваксина и за много други. Същевременно има натиск от други групи, че ваксините са много и като прием и като брой заболявания. В света има ефективни ваксини срещу 20 инфекциозни заболявания. В нашия календар са 13 от тях. Много е близък нашият календар до европейския с малки изключения”, отбеляза д-р Кунчев.

Той посочи, че целта на всяка имунизационна кампания е да ерадикира, тоест да изкорени едно заболяване. За да се води едно заболяване изкоренено, трябва неговият причинител да не съществува на планетата. „Това е възможно само за някои инфекции - тези, за които причинителите могат да живеят само в човека. До момента това се е случило само с едно нещо и това е вариолата”, коментира д-р Кунчев. По думите му причинителят на вариола го има само в САЩ и Сибир, където се пази по-жестоко от атомното оръжие.

Относно полиомиелита д-р Кунчев отбеляза, че се очаквало болестта да бъде изкоренена още преди 5-6 години, но заради конфликтите в Афганистан, Пакистан, Нигерия, Сомалия и Сирия това не се случило. „Хвърлят се огромни усилия, СЗО осигурява ваксини и екипи на място. В много райони на света това е направено”, коментира д-р Кунчев и даде за пример Северна и Южна Америка.

Относно целта на СЗО, на която е посветена и инициативата Европейска имуницационна седмица, а именно изкореняването морбили и рубеола, се е видяло, че това е много трудно поради спада на имунизационното покритие не само у нас, но и в много западни страни.

Той визира пробивите с епидемиите от морбили в Германия, България, Румъния, Италия, Франция.

Колкото по-нагоре във възрастта вървиш, толкова по-малко се имунизират у нас хората, коментира д-р Ангел Кунчев. Той отбеляза, че данните са сравними с други европейски страни, като тези за миналата година сочат, че процентът на имунизираните срещу различните заболявания е различен: туберкулоза - 95,8%, вирусен хепатит тип Б – 91,6%, дифтерия, коклюш и тетанус – 90,7%, полиомиелит – 90,7%, морбили, паротит, рубеола – 91,5%.

Не сме доволни, докато не станат над 95%. Спадът се дължи на антиваксиналните настроения и реакции, както и на липсата на ваксини за реваксинация, посочи д-р Кунчев.

От Националния център за борба със заразните и паразитни болести очакват тази година кърлежопреносимите заболявания, като лаймска болест, да бъдат ограничени заради пръсканията срещу нодуларния дерматит в Южна България, тъй като се изкореняват преносителите на тези заболявания.