Европейската комисия прие набор от действия за по-добро предотвратяване и смекчаване на критичния недостиг на лекарства в ЕС за тази зима и всички следващи.

Критичният недостиг, включително на някои антибиотици миналата зима, показва, че са необходими непрекъснати координирани действия за справяне с предизвикателствата, свързани с доставките, както и за по-устойчиви европейски вериги за доставки на лекарства, посочват от ЕК.

Основните цели са да се предотврати и смекчи критичният недостиг в ЕС, като се поставя акцент върху най-важните липсващи лекарства.

Предприети са мерки от Органа за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA), които определиха ключови антибиотици (включително специфични педиатрични рецептури), за които предвиждат риск от критичен недостиг преди зимата. Въведени са мерки, за да се гарантира наличието на съответните антибиотици.

Също така стартира Европейски механизъм за доброволна солидарност в областта на лекарствата, който ще помага на държава членка при липса на дадено лекарство, като посочва това на други държави членки, така че те да могат да отговорят с преразпределяне на лекарства от своите налични запаси.

Създава се Списък на Съюза на критично важните лекарства, който се очаква да бъде наличен преди края на 2023 г. Този списък ще бъде първата стъпка за анализиране на веригата на доставки на избрани лекарства до април 2024 г. Анализът ще покаже къде са необходими допълнителни мерки.

Костадин Ангелов пита кои институции са проспали недостига на лекарства

Костадин Ангелов пита кои институции са проспали недостига на лекарства

Паралелните търговци на лекарства да не се правят на жертва

Въвежда се и регулаторна гъвкавост, т.е. държавите членки ще могат да използват регулаторни изключения, за да се направи така, че лекарствата да достигат своевременно до пациентите, включително удължаване на срока на годност или бързо разрешаване на алтернативи.

Освен това ЕС ще даде насоки относно обществените поръчки за лекарства с цел укрепване на сигурността на доставките, издадени от Комисията до началото на 2024 г. За следващата зима е предвидено и съвместно възлагане на обществени поръчки за антибиотици и лечение на респираторни вируси.

Държавите членки, EMA и Комисията вече са започнали действия в посока на предложената фармацевтична реформа с цел координиране на предотвратяването и смекчаването на рисковете от критичен недостиг. Комисията ще продължи да работи заедно с държавите членки за ускоряване на елементите на фармацевтичната реформа с цел повишаване на сигурността на доставките, когато това е възможно.

За да се диверсифицират доставките, както и да се стимулира производството на критично важни лекарства заедно с всички заинтересовани страни, Комисията възнамерява да създаде Алианс за критично важните лекарства, който да започне да функционира в началото на 2024 г. Алиансът за критично важните лекарства ще добави стълб на промишлената политика към Европейския здравен съюз. Това ще позволи на националните органи, промишлеността, представителите на гражданското общество, Комисията и агенциите на ЕС да координират действията на равнището на ЕС срещу недостига на лекарства и да се справят с уязвимостите във веригата на доставки.

Работата на алианса ще се съсредоточи върху целеви брой критично важни лекарства с най-висок риск от недостиг и въздействие върху здравните системи. Тя ще се основава на разнообразен набор от мерки на политиката за смекчаване на рисковете от недостиг и увеличаване на предлагането, включително:

  • координиране на практиките за възлагане на обществени поръчки на равнището на ЕС;
  • проучване на начините за диверсифициране на световните вериги на доставки чрез стратегически партньорства;
  • укрепване на капацитета на Европа за координирано производство и иновации в производството на важни лекарства и съставки;
  • разработване на общ стратегически подход към натрупването на запаси от лекарства в ЕС;
  • подпомагане на мобилизирането и съгласуването на финансирането от ЕС и националното финансиране.

Това би могло да проправи пътя за евентуален "Законодателен акт за критично важните лекарства" в бъдеще, уточняват от ЕК. За тази цел до края на 2023 г. Комисията ще започне специално подготвително проучване, което ще проправи пътя за оценка на въздействието.

През първата половина на 2024 г. Комисията ще разработи и общ стратегически подход към натрупването на запаси от лекарства с цел предотвратяване и смекчаване на недостига в сътрудничество с държавите членки.

Международното сътрудничество и действителната интеграция на световната фармацевтична промишленост също са от ключово значение, за да се гарантира наличието на лекарства в ЕС и по света.

Комисията ще създаде мрежа от международни партньори за укрепване на устойчивостта на веригата на доставки. Ще бъдат създадени и стратегически партньорства с трети държави за производството на лекарства от критично значение, които отразяват както местните потребности, така и потребности на равнището на ЕС и на световно равнище.

Държавата не знае какви лекарства има в складовете, лекарите - в аптеките

Държавата не знае какви лекарства има в складовете, лекарите - в аптеките

Проблемът с електронните рецепти е заради търговски интерес, твърдят от БЛС