За последните 10 години нямаме фалирало лечебно заведение в страната. Това обяви в ефира на БНТ заместник-здравният министър Ваньо Шарков по повод опасенията, че новият начин на финансиране на лечебните заведения ще доведе до фалити на здравни заведения. По думите му в България има няколко закрити общински клиники.

Националната здравна карта ще се пребори с феномена на намаляващи лекари и увеличаващи се болнични заведения. Националната здравна карта пък ще започне, по думите на Шарков, преход от здравеопазването на бизнес към здравеопазването като грижа.

Няма да се закриват практики, каза още заместник-здравният министър и допълни, че няма да има и лимити в остовния пакет. Вече са започнали преговорите с БЛС за Националния рамков договор.

Българският пациент иска да получи достъпно и качествено здравеопазване, изтъкна той.

Според Ваньо Шарков таванът на хоспитализацията в България е достигнат, като от статистиката личи, че 2,7 милиона са хоспитализациите у нас годишно.

Стана ясно, че ще има увеличение на заплатите на спешните медици от догодина. Вече имало повече постъпили,отколкото напуснали спешната помощ.

Предстои и подмяна на автопарка и техниката с европари. Шарков отново зашити данък „вредни храни”. Това е пътят, по който върви целият свят, каза той. С налогът се цели здравен ефект - не фискален.

Като Министерство на здравеопазването сме на правилния път, категоричен бе той и увери, че  постъпленията от данъка ще се инвестират  здравно образование, спорт в училище и майчино здравеопазване.