Българският лекарски съюз (БЛС) свика извънреден управителен съвет относно гласуваното разпределение на рамката за бюджет 2018 на НЗОК.

"Увеличението в болнична помощ е задоволително, особено като се вземе предвид, че от 10 години няма коригиране на цени за клиничните пътеки", изтъкват от БЛС.

Притесненията на съюза са във връзка с бюджета, предвиден за извънболнична помощ. Според лекарите не трябва да се подценяват дейностите в това перо. От съюза са категорични, че този подход ще влоши качеството на медицински дейности в първичната и специализирана извънболнича помощ.

"Категорични сме, че е необходимо увеличение в средствата за извънболнична помощ и ако това не се случи, предстоят фалити на лечебни заведения и в извънболничната помощ", алармират от съсловната организация.

Спрямо последния бюджет реалното увеличение на НЗОК е 407 млн. лв. От тях за болнична помощ са насочени 148,560 млн. лв., за медико-диагностични дейности - 5, 5 млн. лв., за медицински изделия са предвидени 10 млн. лв., за първичната доболнична помощ - 7, 2 млн. лв. и едва 2,9 млн. лв. за предвидени за специализираната извънболнична помощ. "СИМП е крайно подценен и поставя колегите в ситуация на невъзможност да издържат практиките си, а това неминуемо ще генерира напрежение между пациенти и лекари", опасяват се от БЛС.

От заседанието на съюза стана ясно, че съсловната организация застава единодушно зад колегите си от извънболнична помощ, като настоява за увеличение в бюджета на НЗОК.

Претенциите на БЛС са за първичната доболнична помощ да се предвидят още 10 млн. лв., а за специализираната да се увеличат с още 13 млн. лв. Организацията припомня, че в проекто бюджета, който съюза изпрати до институциите през месец юли, исканите суми, реално отговарящи на потребностите на населението и на здравната система, за извъбнолнична помощ бяха значително по-високи - за ПИМП - 23 млн. лв. и СИМП - 26 млн. лв.

Позицията на лекарската организация е, че липсата на достатъчен ресурс в доболничната помощ ще се отрази крайно негативно на достъпа на пациентите до здравеопазване, а от друга страна ще създаде условия за противопоставяне на работещите в доболнична и болнична помощ.