Медицинските критерии трябва да са водещи, пациентът получава това лечение, което е най-добро за него и ще постигне най-добър резултат. Търсенето на най-евтиното лечение може да е добре за Касата, но може да не е най-добро за пациента.

Този принцип застъпи Деян Денев - Директор на ARPharM - Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България пред журналисти. Д-р Денев участва в дебат: "Прозрачност и здравеопазване", а поводът за коментара му е намерението на новия управител на НЗОК д-р Дечо Дечев да направи промени по отношение на скъпоструващите медикаменти.

Промени за скъпоструващи лекарства обмисля новият шеф на НЗОК

Промени за скъпоструващи лекарства обмисля новият шеф на НЗОК

Настоя за контрол и изчистване на неяснотите в клиничните пътеки

Д-р Денев коментира практиката, българските лекари да изписват възможно най-скъпите лекарства с думите: "Българските пациенти трябва да получат достъп до съвременна медицина в това число и до съвременни лекарства, когато те спасяват и удължават човешкия живот. Оттам нататък правилата, по които това се случва, са работа точно на д-р Дечев и на неговия екип."

Относно изказаното твърдение от д-р Дечев, че фармаиндустрията повлиява избора на лекарите при изписването на възможно най-скъпоструващия медикамент, д-р Денев увери: "Фармацевтичната индустрия работи по строги етични правила как взаимодейства с лекарите и основното правило е, че тя не трябва да влияе на избора, а само да дава информация за тези нови технологии и как те се ползват. Оттам нататък как лекарят избира кое лечение да се използва, зависи само от неговата компетентност и неговите знания."

За 50% от българите доплащането за здраве е проблем

За 50% от българите доплащането за здраве е проблем

"Галъп Интернешенъл" отчита доверие в лекарския труд и недоверие в системата и ценообразуването

На въпрос как ще се отрази на фармацевтичната индустрия изборът на най-евтината терапия? Денев заяви, че основният принцип трябва да бъдат медицинските критерии - от какво лечение има нужда пациентът - най-доброто, с което ще се постигне най-добър резултат.
"Цената има значение за ефективността, но не мисля, че това е основното. Основното е пациентът да получи най-доброто възможно лечение."