В писмо на Българския фармацевтичен съюз се настоява за осигуряване на лични предпазни средства за над 10 хиляди фармацевти, съобщи БНР.

Председателят на организацията проф. Асена Стоименова, посочва, че магистър фармацевтите са на предната линия за борба с вируса. Междувременно прокуратурата започва проверки в аптеките за спекула с цените на стоките.

Около 4 хиляди са аптеките у нас и на 8 до 10 хиляди фарамацевти и помощник-фармацевти държавата трябва да осигури предпазни средства, пояснява проф. Стоименова.

"Вече сме разговаряли с ръководството на Министерството на здравеопазването. Имаме уверението, че ще бъдат осигурени тези лични предпазни средства за българските фармацевти в РЗИ", допълва тя.

Проверките на прокуратурата за спекула в аптеките трябва да започнат от търговците на едро, като се проверят най-вече не лекарствата, а медицинските изделия като маски, ръкавици, и най-търсените в момента дезинфектанти и спирт, за които няма регулация на цените.

"За да са пълни проверките, за да са адекватни, трябва да включват и първоизточника на придобиване на съответния продукт. При лекарствата има едно много строго законодателство за ценообразуване, което се съблюдава, а там органът, който проверява е Националният съвет по реимбурсиране на лекарствените продукти", рязяснява още проф. Асена Стоименова.

По думите и що се отнася до медицинските изделия - маски, дезифектанти, в последните дни част от производителите са вдигнали цените, така че там нямало тази регулация, както е при лекарствените продукти.

Засега нямало сигнали за недостиг на лекарства за хронично болни пациенти, скъпо струващи по протокол, но ако извънредното положение продължи повече от два месеца, можело да стигне до производствени проблеми за тези лекарства.