С над 45 млн. лева ще бъде дофинансиран проекта за обновяване на структурите на спешна помощ в страната. Това съобщи Medical News, позовавайки се на Министерството на здравеопазването.

Проекта "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ" е финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Той предвиждаше доставката на 400 нови и оборудвани линейки, както и обновяване и модернизиране на сградния фонд в 237 спешни структури. Проекта бе на стойност за над 163 милиона лева, но поради забавянето и увеличените цени на материалите, той ще бъде дофинансиран с 45 279 000 лв. Средствата идват от централния бюджет за 2023 г., който обаче все още не е приет окончателно.

Проектът стартира през 2014 г., като трябваше да бъде приключен до 2020 г., но впоследствие бе удължен до края на 2023 г.

По информация на МЗ ремонтните и строителните дейности са завършени в по-малко от половината заложени по проект 237 обекта. С приключили строително-ремонтните дейности и въведени в експлоатация са 30 обекта от системата на спешна помощ. В 60 обекта са стартирали строително-ремонтните дейности, а 10 други предстои да бъдат въведени в експлоатация. От Здравното министерство уточняват, че строителството на сключените през 2023 г. договори е в етап на подготовка на документация и стартиране на процедурата. А иначе цялата медицинска апаратура по проекта е закупена и доставена в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ в страната.

От МЗ изтъкват, че изпълнението на дейностите на проекта е продължило и по време на пандемията от COVID-19. В същото време обаче инфлацията създала сериозен проблем с извършването на строително-монтажните дейности по сключените договори с изпълнителите. Причината била повишените цени на материалите и труда в строителния сектор.

От ведомството допълват, че осигурените допълнителни средства от националния бюджет ще помогнат да се изпълнят всички заложени дейности, поради което към момента проектът остава за реализиране в пълен обем. Оперативната програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. е под постоянен надзор от страна на Управляващия орган на ОПРР, като периодично се разглежда напредъкът в изпълнението и се анализира наличието на рискове, изтъкват от МЗ.

Министерството на здравеопазването уверява, че се полагат големи усилия дейностите по проекта да бъдат реализирани качествено и в срок, с цел подобряване на достъпа до предоставяната спешна медицинска помощ на територията на цялата страна.

Здравният министър е недоволен от неглижирането на спешната помощ по места

Здравният министър е недоволен от неглижирането на спешната помощ по места

Ремонтите на болниците са спрели