Здравният министър Петър Москов готви нова наредба, с която Министерството на финансите да договаря горивата за всички 147 второстепенни разпоредители на средства в здравното министерство, след скандала с горивата за линейките.

По думите на здравния министър Петър Москов наказанието, наложено на директора на Спешна помощ-София д-р Георги Гелев, е за недостатъчен контрол при гарантиране публичността на изразходваните средства.

След заседание на Министерския съвет здравният министър Петър Москов посочи мерките, които се предприемат след отправеното последно предупреждение за уволнение към д-р Георги Гелев.

Една от тях е прекратяване на договорите за гориво на ЦСМП-София, а на следващото заседание се очаква Министерския съвет да приеме разпоредба, с която Министерството на финансите да може да изготвя централизирано рамково договаряне за консумативи, в случая - за горива и всички 147 второстепенни разпоредители на Министерството на здравеопазването.

По думите му, така те ще влязат в това централизирано договаряне, за да не остава никакво съмнение в гражданите. Той допълни, че отделно от две седмици вече има разпоредена проверка на всяка една обществена поръчка във всички второстепенни разпоредители на министерството, а до 10 дни директорът на Спешна помощ – София трябва да създаде необходимата организация, за да може линейките да зареждат с гориво в местата, където са базирани.

Линейки пътуват километри, за да заредят бензин

Линейки пътуват километри, за да заредят бензин

Причината била договор между МЗ и верига бензиностанции

„След излъчения репортаж на Нова телевизия, незабавно беше направена проверка, която установи неща, които по никакъв начин не са добри. Искам да гарантирам, че те по никакъв начин не водят до риск за пациентите или пък до вреди за бюджета“, заяви д-р Москов.

Припомняме, разследване показа, че линейки изминават километри, за да заредят с гориво, защото фирмата, с която МЗ има договор, няма представителство в техния район.

„На предишното си заседание Министерския съвет гласува допълнително 20 милиона, с които се увеличават възнагражденията в Спешна помощ“, припомни той. „Вървим по изпълнение на концепцията за модерна спешна помощ”, коментира министър Москов.