Продължава да се запазва трайна тенденция за броя на излекуваните от коронавирус в страната и той вече е неколкократно пъти по голям от този на заболелите. Излекувани за седмица са 31 456 души. Това отчете на редовния брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов.

482 са новите случаи на коронавирус, от началото на пандемията 213 409 са потвърдените случаи на COVID-19. Активни са 29 660. Направените общо тестове са 1 293 578. 72 г. е средната възраст на починалите.

Заетостта на болничните легла - за неусложнени пациенти към 21 януари е 29%, като най-висока заетост е в София област, след това София град, заетостта на интензивните отделения в страната е 43%, най-много, отново в София, област Силистра, Ловеч и Видин.

Новият щам на английския вирус е у нас, убедени здравните власти
Обновена

Новият щам на английския вирус е у нас, убедени здравните власти

Ангел Кунчев: Ситуацията във Великобритания рязко се е променила

Положителни за вируса медици са 9939, 989 са в дома си , 89 - в болници, в Интензивно отделение са - 7, пет от тях в София, 1 - в Шумен. До момента 8161 са излекуваните медици, отчете министър Ангелов.

Главният държавен инспектор Ангел Кунчев добави, че страната ни е на 27-мо място по заболеваемост в Европа, 9-то по смъртност и 1-во на Балканите.

Вътре в страната обаче картата става все по-шарена, а град Разград попадна във втора жълта категория. Има области в трите различни сфери на заболеваемост.

Бойко Борисов не отваря ресторантите и нощните клубове

Бойко Борисов не отваря ресторантите и нощните клубове

Склонен е на компромис само за учениците

Най-много заразени има във Враца, Бургас, Плевен, Перник, най-малко - в Разград, Търговище, Смолян и Велико Търново. Запазва се трендът на намаляване на стойностите на заразените.

Фонът в България е оптимистичен, но в Европа е неоптимистичен, каза Кунчев. Той добави, че снощи е имало заседание на европейско ниво с участието на Урсула фон дер Лайен и директорката на Европейската агенция по лекарствата. В Европа са притеснени заради бързо разпространение на новия вариант на вируса.

Ангел Кунчев не е оптимистично настроен за мерките, макар и да отбеляза, че сме в "чудесна ситуация". "Но ако избързаме и преминем към крайно отслабване на мерки, много бързо ще се сблъскаме отново с висока заболяваемост", каза той.