Няма начин новият вариант на коронавируса да не е влязъл в България вече. Вероятно е под 1%. Мнението е на държавния главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Редовният брифинг на Националния оперативен щаб въпреки отчитането на положителни резултати от мерките и развитието на епидемията у нас, бе посветен на предупреждението, че трябва да останем внимателни и в готовност да посрещнем една нова вълна на епидемията.

Кунчев заяви, че ситуацията във Великобритания рязко се е променила и концентрацията на новия щам е 75% при положение, че е била 10-15%.

Той отбеляза, че вариантът измества бързо класическия вариант и затова не е добре да има крайно разхлабване на мерките у нас. Кунчев обясни, че има тенденция за намаляване на хоспитализираните и смъртните случаи у нас, но това не бива да ни успокоява.

В Европа са притеснени от новия вариант и ситуацията във Великобритания, Ирландия и Нидерландия.

Следващата седмица идват недоставените 14 040 дози на "Пфайзер"

Следващата седмица идват недоставените 14 040 дози на "Пфайзер"

Това обяви председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов

Фонът в България е оптимистичен, но в Европа е неоптимистичен, каза Кунчев. Той добави, че снощи е имало заседание на европейско ниво с участието на Урсула фон дер Лайен и директорката на Европейската агенция по лекарствата.

Той подчерта, че колегите му от Европа са притеснени заради бързо разпространение на новия щам и даде за пример Англия, където за месец заразените са вече 75% от 10%, ситуацията е такава и в Ирландия, където за 3-4 месеца заболелите са се увеличили от 2% на 40%. Подобна е картината в Нидерландия.

По думите на Кунчев, новият щам не води до по-тежки заболявания, но се разпространява по-бързо - между 10 и 100 пъти по-голяма заразността.

Доказано новият щам е в България, макар под 1% - 10 заразяват между 5 и 10 души, очакванията са вълната от Великобритания да се случи в Европа.

482 нови случая на коронавирус, 37 жертви, 4600 излекувани

482 нови случая на коронавирус, 37 жертви, 4600 излекувани

Направени са 8057 теста...

В тази връзка националният здравен инспектор съобщи, че тази вечер на предстоящото заседание на ръководителите на страните-членки на ЕК ще се обсъди разпространението на новия щам, ускоряване на процеса с ваксините.

Ангел Кунчев не е оптимистичен за мерките, макар да отбеляза, че сме в "чудесна ситуация". "Но ако избързаме и преминем към крайно отслабване на мерки, много бързо ще се сблъскаме отново с висока заболяваемост", каза той.

"Вирусологична лаборатория на "Пирогов" е доказала, че новият щам на коронавируса вече е в България", обяви директорът на института Асен Балтов.

Той съобщи, че преди повече от месец при проби на човек, заразен с коронавирус, имало липса на един ген - изследването не отчитало наличие на S-ген. Това вече се случвало всеки ден, което доказвало, че новият щам вече е у нас и "набира скорост".

Шефът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски е категоричен, че все още няма доказателства за наличието на новия вариант на коронавируса в страната.

По негово мнение обаче при силно завишена заразност на вируса неминуемо се стига и до по-висока смъртност, защото рязко се претоварва здравната система.

Относно новия щам шефът на ВМА каза, че репродуктивното число в момента е 0,78. Сметката е, че ако се умножи по 7, ще се види какво ще бъде заразяването с новия щам, а то "ще е голямо и заради изчерпване на здравните ресурси загубите ще са много по-тежки".

Мутафчийски: Точните ни попадения - ученици, нощни заведения, ресторанти и молове

Мутафчийски: Точните ни попадения - ученици, нощни заведения, ресторанти и молове

До два - три месеца започва масовата ваксинация

Затова за разхлабване на мерките, според Мутафчийски трябва да се говори внимателно и да се смята точно.

Мутафчийски изведе изчисления, според които ограничителни мерки са дали резултат към четвъртата седмица, въпреки очакванията това да стане между втора и трета седмица. Според данните, смъртността сега е около 9 пъти по-висока, отколкото е била на 1 октомври.