Насроченото за днес заседание на Обществения съвет на Център "Фонд за лечение на деца" няма да се състои. Това съобщава БНР, позовавайки се на членове на съвета.

Заседанието е отложено за 18 май.

Липсва обяснение какви са причините за забавянето.

Припомняме, на 20 април с изненадваща операция на ГДБОП бяха арестувани почти всички служители на Фонда за лечение на деца, включително и неговия директор Павел Александров. Няколко дни по-късно те бяха освободени от ареста срещу парична гаранция.

От Специализираната прокуратура дадоха нарочен брифинг по операцията, на която обясниха, че са установени нарушения, отклоняване на средства и злоупотреба. Според обвиненията във фонда е действала „организирана престъпна група”.

Редица обществени организации, включително и представителите на обществения съвет към Фонда за лечение на деца, изказаха сериозни съмнения за начина, по който се води разследването и подкрепиха директора Павел Александров.

Здравният министър Петър Москов назначи моментално нов директор на фонда – проф. Пилософ, който пое ангажимент да няма забавяне на работата на фонда и да не се поставя под риск живота на децата, които имат нужда от лечение.

И до днес обаче няма решение за всички деца, включени в дневния ред на заседанието на Обществения съвет, което трябваше да се състои на 20 април.