Няма подмяна на решения на Обществения съвет. Това уверение даде пред журналисти директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ, цитиран от БТА, във връзка с обвиненията на Обществения съвет.

След протест на родители на болни деца проф. Владимир Пилософ и зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков се срещнаха с журналистите.

Пилософ увери, че фондът ще продължи да работи с пълно темпо. Той обясни, че всички протоколи са били изпращани по приет ред на Обществения съвет и членовете му досега не са реагирали. Самият Обществен съвет бил приел ред, според които приетият от предишно заседание протокол се подписва на следващото.

Проф. Пилософ „си връзва гащите“, а не мисли за децата, обвиниха от Обществения съвет

Проф. Пилософ „си връзва гащите“, а не мисли за децата, обвиниха от Обществения съвет

Случаи на 212 деца са разгледани от април до днес

Запитан как си обяснява напускането на четирима от членовете на Обществения съвет, шефът на фонда за деца отговори, че на някои от тях им изтича мандатът.

Владимир Пилософ обясни още, че броят на лекуваните в чужбина деца през последните години и сега не се различава.

По думите му създадените в момента железни правила пречели на някого.

Проф. Пилософ подчерта, че медицината в чужбина не е панацея. Откакто той е директор на фонда 9 деца са починали след лечение в чужбина.

На въпрос за забавени плащания към чужди клиники, проф. Владимир Пилософ отговори, че плащанията се извършват по установен ред и своевременно. Той бил длъжен да реагира при взето незаконосъобразно решение от Обществения съвет. Трябвало да нанесе и корекции, след което да го представи отново на заседание. В случай на взето втори път незакосъобразно решение, въпросът се отнасял към Здравното министерство.

Пилософ обясни още, че близо 20 жалби срещу работата на фонда е имало миналата година. Сега те били 15. Голяма част от жалбите се дължали на получено отрицателно становище за лечение.

По-рано на протест пред Министерство на здравеопазването напусналите Обществения съвет обявиха, цитирани от БНР, че през последните пет месеца 47 деца, които кандидатствали за лечение във фонда, са с грешно вписани решения в протоколите.

Родителите и представителите на неправителствени организации за пореден път поискаха оставката на шефа на фонда.

С протестиращите родители се срещна зам.-министър Ваньо Шарков, които пое ангажимент в бъдеще експертите към Фонда за лечение на деца в чужбина да бъдат задължени да дават становищата си в 7-дневен срок. Шарков смята, че с новия правилник за работа на фонда, дейността му също ще се подобри.

От здравното министерство опровергаха и твърденията за подмяна на решения на Обществения съвет от страна на проф. Владимир Пилософ.