Ако се сменя системата на личните лекари, това трябва да стане чрез референдум. Това обясни пред БНР д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари не приемат идеите за реформа, които предложиха преди дни от партия "Продължаваме промяната".

Брънзалов иска документи, а не приказки за реформата с личните лекари

Брънзалов иска документи, а не приказки за реформата с личните лекари

Каквато и реформа да направят - трябва да имат кадровия ресурс

Припомняме, с промените се предвижда пациентът да не е свързан към един личен лекар, който от години му следи състоянието. С новите идеи пациентът се освобождава от друга страна да ползва услугите на различни специалисти по обща медицина. Това да стане след внедряването на пълното електронно пациентско досие, което изготвят именно личните лекари.

Рискува се да се затвори достъпът до първична помощ, вместо да се разшири, допълни д-р Миндов. 

Промените не фиксират истинските сериозни проблеми в първичната медицинска помощ, категоричен е д-р- Георги Миндов. Има риск пациентите да започнат да се лутат по кабинетите и да губят ценно време за лечението си. Ще се разруши в същото време връзката лекар - пациент и изграденото помежду им доверие, категоричен е председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари. 

Личните лекари изчезват до 5 г., недостигът на лекари е 73%

Личните лекари изчезват до 5 г., недостигът на лекари е 73%

Недостигът на персонал води до преструктуриране и дори затваряне на болници