73% от управителите на лечебни заведения в страната казват, че в болницата, за която отговарят, има недостиг на лекари, а 90% казват, че има недостиг на медицински сестри. Това сочи изследване "Индекс на болниците", представено от социолога Първан Симеонов по време на дискусия на тема "Кадровият дефицит в здравеопазването - последици и нужда от промени", провела се в пресклуба на БТА.

Специалностите, в които има най-голяма липса на лекари - са анестезиология, оперативно лечение, кардиология, неонатология, хирургия и т.н. На въпроса "Има ли дейности, за които няма специалист и се работи на договор с друго лечебно заведение - 35% отговарят с "да" - като това са средно до трима щатни специалисти, най-вече в специалности токсикология, микробиология, съдова хирургия. 85% от специалистите са на граждански договор.  

Личните лекари отказват да вършат работата на чиновниците в МЗ

Личните лекари отказват да вършат работата на чиновниците в МЗ

Съответните служители на МЗ не могат да обработят електронно наличната информация?

Последиците от недостига на лекари са главно голямо текучеството - причините са прегаряне на персонала и трудно обезпечаване на 24-часова дейност, некачествено лечение в немалка степен.

Грижата за пациента остава ощетена, но ощетени остават и лекарите, посочва проучването. В 41% от болниците има голямо текучество на лекари по следните причини - пенсионна възраст, заплащане и започване на работа в друго лечебно заведения, пренатоварване.

Относно недостига на мед. сестри - най-голям е той в специалностите анестезиология, хирургия, педиатрия, кардиология, вътрешни болести, а основни причини - отново прегаряне на персонала, увеличаване на възможността за грешка. 

Личните лекари искат законодателни промени

Личните лекари искат законодателни промени

Те настояват за отпадането на 24 разположение

Недостигът на персонал понякога води до преструктуриране и дори затваряне на лечебно заведение - 57% текучество се отбелязва на мед. сестри, основа причина заплащане, условия на труд, разкриване на места в частни болници, преместване в друга държава.

49% от проблема е отбелязан в общинска собственост. Като проблем бе отбелязан и недостатъчният брой кадри от Медицинските университети в страната, както и липса на модерна апаратура. "Трябва да се мисли сериозно за броя на лечебните заведения в страната", каза след представяне на изследването Първан Симеонов. 

Иван Маджаров, председател на БЛС, представи повече детайли: 60% са лекарите у нас над 50 г., общо 31 000 са лекарите, повечето жени, само 18% са във възрастта от 31 г. до 50 г. 1/3 от лекарите са в София, Северозападният район е с най-малко лекари. Най-много лекари у нас са починали "по време на ковидните години" - 2021 г. - 505 и 2022 г. - 723.

По прогноза през 2022 г. 7966 лекари ще са в пенсионна възраст, 2028 г. - 12 400 лекари, 32 г. - 16 000, което се равнява на 54% от лекарите. В момента средната възраст при лекари е 53 г., за джипита - 56 г. В областите Смолян, Видин, Ямбол, Кърджали най-голям проблем с липсата на кадри.

"Проблемът с кадрите се превръща в проблем за националната сигурност и трябва да се адресира на ниво Министерски съвет и президент, не само в Министерство на здравеопазването", каза Маджаров. Практически ще се самозакрием - ако не се промени нещо, общопрактикуващите лекари и доболничната система ще се самозакрият до 5-6 години, за да не се случи това, цял випуск всяка година трябва да отива там", добави председателят на БЛС.

Мед. сестрите ни стават фризьорки и болногледачки в чужбина

Мед. сестрите ни стават фризьорки и болногледачки в чужбина

Трудът на медсестрите не се оценява, според Сербезова

Анкетно проучване сред медицинските специалисти за нагласите им да останат да работят в страната представи Златина Шотарова, асистент в УНСС.

Според него - 82% владеят един или повече езици, от 139 души - едва 43% са отбелязали, че практикуват дефицитни специалности - педиатрия, инфекциозни болести, 64% са отбелязали, че има остър недостиг на медицински специалисти, трудности при реализацията - има при 40%. 62% не желаят да работят в чужбина като за това има до три основни фактора - добро заплащане, социални или културни причини. И това проучване сочи, че "държавата трябва да предприеме устойчива политика, за да може да се овладее проблемът с мед. специалисти".