90% е недостигът на медицински сестри в страната - показа изследване "Индекс на болниците", представено от социолога Първан Симеонов по време на дискусия на тема "Кадровият дефицит в здравеопазването - последици и нужда от промени", провела се в пресклуба на БТА.

Най-голяма липса има в специалностите анестезиология, хирургия, педиатрия, кардиология, вътрешни болести, а основни причини - заплащане, неуважение, прегаряне на персонала, увеличаване на възможността за грешка.

Личните лекари изчезват до 5 г., недостигът на лекари е 73%

Личните лекари изчезват до 5 г., недостигът на лекари е 73%

Недостигът на персонал води до преструктуриране и дори затваряне на болници

Милка Василева от Българска асоциация по здравни грижи представи данни от сферата - до 31 декември 2021 г. почти 30% от мед. сестрите са на възраст над 60 г. За 31% предстои пенсиониране в следващите 10 г., ако не се предприемат спешни мерки - в системата на здравеопазването няма да има и 10 000, а сега има недостиг от 30 000. Голям е проблемът с акушерките - за 10 г. период намаляват интензивно, има повишаване през 2016 г. - средна възраст 49 г., като най-висока е тя в Югозападен район.

Всяка 4-та акушерка е в пенсионна възраст и са нужни спешни мерки за спасяване на сестринска и акушерска професия в България, добави Василева. Тя каза, че по темата са изпратени и писма до управляващите и поиска стартова заплата за сестри и акушерки да е три минимални за страната и подкрепа за обучение и развитие. 

Интересна статистика даде изпълнителният директор на болница "Св. Екатерина" д-р Генчо Начев. От думите му стана ясно, че в болницата няма недостиг на лекари, но сред медицинските сестри - "от 16 момичета, които са работили 9 месеца, две от тях отворили фризьорски салони, две заминали за чужбина като болногледачки". Той попита откъде ще дойдат средствата за тройна минимална заплата, което е над 2000 лв. и поиска еднакво регламентиране на възнагражденията на частна и държавна болница.

КНСБ: В България трайно не достигат медициниски сестри

КНСБ: В България трайно не достигат медициниски сестри

У нас са едва 440 на 100 000 души население при средно 840 за ЕС

По темата се изказа и министърът на здравеопазването Асена Сербезова. Тя посочи, че Медицинският университет (МУ) не произвежда достатъчен брой кадри най-вече за мед. сестри. Страната се нуждае от двойно по-голям брой, но проблемът се различава от факта, че последните 20 г. се отварят повече на брой в специалността "Медицина", отколкото за медицински сестри. 4264 са завършили професия "мед. сестра",

Дори се очаква разрастване на проблема, ако в кратък срок не се положат усилия, уточни министърът. За нея един от най-важните проблеми е привлекателността на специалността, свръхнатоварването, недобрите условия на труд, усещане на липса на уважение към полагания от тях труд.

Тя обяви, че за оптимизиране на работата на болниците натоварването на мед. сестри трябва да се намали и да се замени с лица с друга квалификация - дейността да се изпълнява от болногледачи, здравни асистенти, други мед. специалисти, както и да се увеличи заплащането, както и много важна за министъра на здравеопазването мярка - да се оценява труда им.