Германия обяви област Търговище за рискова зона от заразяване с коронавирус, което означава, че пристигащите в Германия от тази област ще трябва да са под карантина до излизане на отрицателен тест, предаде БНР.

Германия определя като рискови регионите, където броят на заразените надвишава 50 на 100 хил. жители за период от над 7 дни.

По-рано стана ясно, че има бум на заболелите от COVID-19 в Търговищка област. През последното денонощие са регистрирани 18 нови случая.

Областният управител Митко Стайков съобщи, че лечебни заведения от съседните по-малки общини ще поемат част от пациентите.

На ръба на възможностите си е Многопрофилната болница, която лекува пациенти с COVID-19. Запълнени са 13-те легла в инфекциозното отделение, а в преобразуваното за прием на пациенти с COVID-19 второ вътрешно са настанени 27 болни.

Търсят се варианти лечебни заведения от съседните общини да приемат част от пациентите. Болницата в Омуртаг вече има договор за лечение на пациенти с коронавирус, заяви областният управител.

"Вземаме превантивни мерки болните в зависимост от това в кой район на област Търговище са, да ги пренасочваме, дали в Омуртаг, дали в Търговище, за да може да разтоварим малко и търговищката болница", поясни той.