Третият глобален форум за подобряване на грижата за недоносените бебета събра водещи медицински специалисти и неонатолози от 22 държави по света. Всяка година по данни на Световната здравна организация в света се раждат над 15 милиона недоносени бебета, а едно на всеки десет раждания е преждевременно. Такова е положението и у нас - всяко десето българче е преждевременно родено.

Мая Гочева, модератор във форума обясни, че са поканени водещи лектори, сред които е и нейното лично вдъхновение Силке Мадер, която е председател на Европейската фондация за грижа за новородените. През 1997 г. Мадер, която е от Германия ражда близнаци в 25-та гестационна седмица, което се класифицира като екстремна недоносеност от специалистите и губи едно от децата. Мадер създава фондация за подобряване грижата за преждевременно родените деца и на базата на собствения си опит се бори за подобряване грижата. Носител е на "Приз за смелост" в родината си.

Оказва се, че у нас процентът на преждевременните раждания е близък до световния и всяко десето дете е родено преждевременно. През последните 20 години честотата на преждевременните раждания се увеличава процентно в повечето страни.

По-рано родените бебета са твърде малки и организмът им е прекалено незрял, за да оцелеят сами , без за тях да се полагат специални грижи. Недоносеното може да тежи около 600 до 2 500 грама, като има редки случаи на оцелели преждевременно родени деца под 500 гр. Причините за преждевременното раждане не винаги са ясни при 50% от случаите.

Специалистите са установили факторите, които могат да увеличат вероятността за преждевременно раждане, сред които са многоплодната бременност, която е често срещана при асистираната репродукция, предшестваща бременност, завършила с преждевременно раждане, аномалии и инфекции на матката, диабет, хипертония, фактори в начина на живот като тютюнопушене, възрастта на родилката - прекалено ранна или късна, хронични заболявания. Раждането преди завършване на 37-мата гестационна седмица можи да е причина за редица по-леки или по-тежки здравословни проблеми, които могат да се появят при детето.

Когато обаче за недоносените бебета се полагат адекватни грижи от родители и лекари по-голям процент от тях отрастват здрави. Една от мерките, които от Фондация "Нашите недоносени деца" се опитват да наложат в България е "кенгуру" - грижата, разбирана като утроба извън тялото. Тя се налага за пръв път в Колумбия, където лекарите не разполагали с кувиози. Сред гостите на форума са д-р Хосе Мария Солано, президент на Колумбийската асоциация по неонатология.

В България форумът се организира от Фондация "Нашите недоносени деца" в партньорство с Българската асоциация на неонатолозите и с подкрепата на АбВи България.

Целта на форума е да бъде запозната българската общественост с най-новите практики и стандарти по отношение на майчиното здравеопазване и грижата за недоносените деца, както и обмяната на опит между специалистите неонатолози, акушери и педиатри, тъй като раждането на недоносено дете е голям шок както за новороденото, така и за родителите.