Основната част от медиците в Центъра за спешна помощ в Пазарджик нямало да получат обещаните 1000 лева бонус за медицинския персонал, тъй като според указанията на здравното министерство право на това имат само екипите, които пряко са контактували с пациент с доказан коронавирус, съобщи БНР.

Спешните екипи не могат да докажат дали са имали пряка среща с Covid-19, още повече, че и самите лекари от Центъра за спешна помощ не са подложени на тест до момента.

От началото на обявеното извънредно положение спешните центрове в страната са едни от най-натоварените звена в системата. Посещенията на адреси са се увеличили в пъти, тъй като това са хора под карантина, пояснява доктор Благовеста Стоянова.

Превеждат бонусите за медиците на първа линия

Превеждат бонусите за медиците на първа линия

Според предадените списъци това са 1700 лица

"В момента на прегледа не е ясно дали пациентът е положителен или не. Ние не разполагаме с тестове, с които да докажем. По този начин се елиминират по-голямата част, защото в областта има само седем човека доказани", допълва тя.

Така от 250 души персонал в спешната помощ в Пазарджишка област по хиляда лева ще вземат едва 20 души медицински работници.

По думите на д-р Стоянова е много обидно да се говори как всички, които са на първа линия, ще получат бонуси и в един момент се оказвали, че те не са на първа линия.

Припомняме, че днес стана ясно, че превеждат бонусите на медиците на първа линия.