"Грипът не трябва да се неглижира и към него да се подхожда лековерно". Това заяви д-р Гергана Николова, специалист вътрешни болести пред Нова телевизия.

По думите й, както миналата година, така и тази ваксините, отпуснати от здравното министерство за рискове групи, няма да стигнат за всички желаещи.

"Програмата на здравното министерство предвижда обхващане на 10% от пациентите над 65-годишна възраст, които са в рисковата група", обясни д-р Николова.

Тя обяснява, че липсва нормиране на разпределението за тези ваксини, че няма уредба, която да посочва на какъв принцип лекарите трябва да избират на кого да поставят ваксина и на кого не.

Николова е на мнение, че цялата тази неуредица прави така, че лекарите да поемат отговорност, която не е тяхна поставяйки ваксини на хора "по собствена преценка".

Д-р Николова се е обърнала към здравното министерство за напътствия, относно начина на подбор на хора, на които ваксина да бъде поставена. Отговорът бил - "по преценка на личния лекар".

Тя коментира, че децата също попадат в рисковата група и е хубаво да бъде взета превенция. Дали това ще бъде направено с предлаганата от лекари ваксина, или друг имуностимулант няма голямо значение, по думите й. 

Внимание трябва да се обърне и на начина на живот, хранене и движение при децата,допълва Николова.

Зачестилите прояви на антиваксъри, допълнително допринасят за все по-големия брой болни и усложнения, смята тя.