Грипът умее много бързо да се променя и да ни изненадва с нови щамове. Засега обаче се занимаваме повече с респираторни вируси, заболеваемостта в страната е нормална, предстои повишаване. Това заяви пред БНТ доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Очаква се през януари и февруари да се засилят грипните заболявания, коментира доц. Кунчев. Ваксините окончателно ще бъдат налични около средата на ноември, като към момента само една част от противогрипните ваксини са у нас.

По думите му около 60 000 дози са получени и разпределени, като една голяма част от тях са направени в София, разпределени са и на други места.

Доц. Кунчев поясни обаче, че количествата са вече на привършване, така че очакваме тази голяма доставка средата на ноември.

Той коментира още, че желаещите да се имунизират трябва да заявят ваксинация при личния си лекар. Хората над 65 години са най-уязвими. Ангел Кунчев обясни също, че у нас все по-малко хора се ваксинират. България и Полша са на дъното на класациите.

Броят на противогрипните ваксини тази година е удвоен, а от 2020 година се очаква допълнително да бъде увеличена бройката им.

Кунчев заяви, че най-големият проблем у нас е слабият интерес към противогрипните ваксини, като допълни, че ваксините в много от случаите излизат по-евтино от лечението.

Грипът се отразява на различни системи и може да доведе и до сериозни последствия, най-вече за хората с хронични заболявания. Маските като превенция не са абсолютно сигурни, допълни още Кунчев.