Въпрос на време е системата за спешна помощ по въздуха да заработи. Вече сме на финалната права тя да бъде изградена в България по стандартите, които са приложими в Европа и света. Това заяви пред БНР министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

При добри метеорологични условия, на 31 януари, в България ще пристигне първият медицински хеликоптер, изтъкна той. Министърът посочи, че е получено потвърждение от производителя, че хеликоптера ще направи последния тестов полет в Италия, заедно с български екипаж на борда края на месеца, и след това ще пристигне у нас.

По думите му пилотите, които ще летят на този хеликоптер, трябва да направят определени часове на него. Така че от следващия ден тези процедури ще започнат да действат и хеликоптерът ще започне да изпълнява необходимите полети.

Гвоздейков заяви, че медицинските хеликоптери по този проект са осем на брой. През 2024 г. ние ще придобием три от тях - един в края на януари, втори в края на юни и третият - през декември. През 2025 и 2026 г. ще дойдат и останалите, допълни той. Министърът подчерта, че е организиран процес по създаване на временни оперативни бази, първата от които ще е територията на София. Долна Митрополия ще приюти втория хеликоптер, а третият ще отиде в Сливен, уточни Гвоздейков.

Той добави, че забавяне няма. Според него процесът върви в добри темпове.

По отношение на предстоящата ротация Гвоздейков посочи, че не зависи от него дали ще запази поста си. Той бе категоричен, че това не е въпрос, който би го разколебал да се върши работата. Транспортният министър увери, че ведомството работа така, че да постигне всички поети ангажименти в управленската програма.

Шестте бази за медицинска помощ по въздуха ще са готови до година и половина

Шестте бази за медицинска помощ по въздуха ще са готови до година и половина

Министър Гвоздейков посети летище "Бършен" в Сливен