Скандално е поведението на държавната фирма "Информационно обслужване" АД що се касае до включването на денталната помощ в Националната здравноинформационна система (НЗИС).

Това коментира председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Николай Шарков на пресконференция в БТА.

Темата бе насочена към изработването на софтуер и включването в НЗИС на лекарите по дентална медицина, работещи с Национална здравноосигурителна каса (НЗОК). Паралелно с това бе разгледано и поведението на "Информационно обслужване" АД по въпроса.

Д-р Шарков даде разяснения по казуса, като посочи, че в задължителното здравно осигуряване е трябвало НЗИС да бъде въведена на два етапа през 2022 г. Първия етап следваше да бъде тестови период, а октомври месец трябваше да започне истинското и едновременно подаване на данни към НЗОК и НЗИС, уточни д-р Шарков и изтъкна, че това така и не се е случило.

По негови думи "Информационно обслужване" АД в писмо, изпратено през есента на 2022 г., е задължило зъболекарите да въвеждат данни в несъществуваща система.

Поради това се състоя спешна среща със зам.-министъра на здравеопазването д-р Златанов и с председателят на надзорния съвет на касата, на която обяснихме невъзможността за въвеждането на тази система, тъй като държавното дружество не си е свършило работата, информира д-р Шарков.

Така датата за въвеждане на НЗИС бе отложена за 1 февруари. Днес обаче няма никаква подготвена и адекватна такава система за денталната помощ в България, въпреки уверенията от "Информационно обслужване" АД, посочи председателят на БЗС.

По думите му е била организирана и среща, на която са присъствали контактна група на БЗС и представители на държавното дружество, като те са се съгласили с всички предложения на зъболекарите. Само че ангажимент не бе поет и отново- мълчание, заяви д-р Шарков.

Написахме писмо до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев с настояване за спешна среща, която се състоя още вчера, информира д-р Шарков и посочи, че на нея са обяснили проблема, който се е заформил още от лятото на 2022 г. и продължава да седи нерешен. Министърът поиска да получи писмено всички тези неспазени обещания от "Информационно обслужване" АД и какво ние от БЗС предлагаме, за да не се застраши работата с пациентите.

Проблемът е изключително сериозен и важен, тъй като всичко по въвеждането на НЗИС е свързано с работата на над 7000 зъболекари- с тяхното отчитане и получаване на средства по НЗОК.

От БЗС настояват срокът за въвеждането на НЗИС за денталните дейности да бъде предоговорен и да стартира след подписване на Анекс между БЗС и НЗОК. Иначе разработваният и предлаган формат на дентално пациентско досие ще доведе до хаос, посочват зъболекарите.

Този анекс обаче е обект и повод на много разногласия между нас и НЗОК, заяви главният секретар на БЗС д-р Борислав Миланов. По негови думи в телефонен разговор управителят на НЗОК - Д-р Йорданка Пенкова "имаше наглостта да заяви, че никой зъболекар няма да получи възнагражденията си, ако не се отчете по тази система". Коя е тази система, д-р Пенкова, пита секретарят на БЗС и заяви че ще отстояват правата си докрай и в съда.

Зъболекарският съюз не е против НЗИС- тя е нашето бъдеще, има си предимства, събират се данни за здравния статус на населението, посочи д-р Георги Габровски - зам.-председател на БЗС и председател на КНА на БЗС. Той също така е пряко ангажиран към подготовката на съответния софтуерен продукт.

Такава система не може да бъде в изпълнение при лекарите, без да има тестов период, без да се проведе обучение на лекарите, в противен случай това довежда до хаос, от който страдат и лекари, и пациенти, заяви д-р Габровски.

По отношение на исканията на БЗС - нужно е време за подготовка на зъболекарите. Най-добрият вариант е месечно подаване на отчет към НЗИС, както към НЗОК и те могат да вървят съвместно, изтъкна д-р Габровски.

Д-р Трифон Антонов, председател на РК на БЗС пък констатира друг проблем - диагнозите в България се преподават в денталните факултети в страната. Но за да има единна класификация на тези диагнози, трябва да има консесус от факултетите за това какво зъболекарите да вписват в НЗИС. Чак тогава може и трябва да се въведе тази система, допълни той.

Д-р Миланов представи и статистика, която сочи, че над 25% от членовете в БЗС при въвеждането на НЗИС, ще се откажат да работят по НЗОК. Става дума предимно за малки населени места, където на практика един зъболекар обслужва хора от повече от едно населено място, конкретизира д-р Миланов. Така хората ще бъдат лишени от лечение по Националния рамков договор /НРД/, допълни още той.