Кметът на Враца Калин Каменов е успял да убеди педиатрите от многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" да се върнат на работа.

Това обяви министърът на здравеопазването Христо Хинков, след като преди дни стана ясно, че детското отделение във Враца е застрашено от затваряне.

Връщането на педиатрите е много голям успех, но той е временен, защото проблемите не са решени и тепърва трябва да ги решаваме, заяви Хинков.

Припомняме, че педиатрите бяха подали предизвестия за напускане заради натрупани с годините проблеми и ниското заплащане. Оставка подаде и директорът на болницата във Враца д-р Кети Ценова.

Още на същия ден след среща между здравния министър, ръководството на лечебното заведение, областната управа и педиатри, Хинков обясни, че д-р Ценова ще остане на поста. Днес обаче думите му не покриваха казаното досега.

"Оставката на д-р Ценова е в рамките на 3 месеца, нека да си свърши работата и след това ще видим. Смятам, че може би бордът ще претърпи промени", посочи министърът на здравеопазването.

Той коментира и въвеждането на електронни рецепти, като допълни, че те ще важат и за изписване на антибиотици. Предвижда се промяната да влезе в сила още през септември.

Възможността за електронно предписване на антибиотици е разработена, предстои технологично прецизиране и се очаква осъществяването му, обясни Хинков. Той допълни, че е разговарял с председателя на Българския лекарски съюз и "тяхното искане е да има верификация и от страна на аптеките, и от страна на лекарите, което е достатъчно".

Министър Хинков присъства на отбелязването на Деня на спасението, в който се почита паметта на медици, пожарникари, полицаи и доброволци, загубили живота си при спасяване на пострадали.

Лекарите вече могат да издават електронни бели рецепти чрез мобилно приложение

Лекарите вече могат да издават електронни бели рецепти чрез мобилно приложение

Възможно е и медицинското направление за ТЕЛК да се изпраща по електронен път