Готово е мобилното приложение, чрез което лекарите могат да издават електронни бели рецепти. Това заяви служебният здравен министър Асен Меджидиев на съвместна пресконференция с министъра на електронното управление Георги Тодоров и представители на "Информационно обслужване" АД.

Приложението е тествано на всички нива в системата на здравеопазването преди официалното му пускане, увери Меджидиев. По думите му голяма част от информацията в електронната рецепта е предварително въведена или се избира от списъци, като въвеждането на букви и символи е сведено до минимум.

Целта на приложението е да улесни лекарите, както и да се подобри услугата към пациентите, посочи здравният министър и допълни, че рецептата се записва в електронното пациентско досие в НЗИС. Изписването на лекарства с бели рецепти е възможно както на хартиен носител, така и електронно, изтъкна Меджидиев, потвърждавайки важността лекарите да разполагат и с двата варианта, докато хартиените рецепти не отпаднат от само себе си.

90% от лекарите и 84% от пациентите искат хартиена и ел. рецепта

90% от лекарите и 84% от пациентите искат хартиена и ел. рецепта

58% са за паралелното им използване, 11% не могат да преценят

За друго нововъведение стана ясно на пресконференцията, а именно, че вече е възможно медицинското направление за ТЕЛК да се изпраща по електронен път през софтуера на лекуващия лекар към Регионалната картотека на медицинската експертиза (РКМЕ) или Лекарска консултативна комисия (ЛКК).

Това ще спести на пациентите, които в повечето случаи са със затруднения в придвижването, необходимостта от физическо посещение на РКМЕ, посочи зам.-министърът на здравеопазването Катя Ивкова. Тя обясни, че в личното досие на пациента вече е налична цялата информация за издадените медицински експертизи за временна нетрудоспособност, както и информация за издадените ТЕЛК решения. Общо 266 089 електронни направления са издадени от ОПЛ за ТЕЛК до този момент.

Министерството на здравеопазването работи за реформирането на системата на медицинската експертиза, а целта е максимално да се улеснят както пациентите, така и медицинските специалисти, заяви министър Меджидиев. Именно електронизацията на процесите ще допринесе за това.

"За да минимализираме всяка възможност за корупционни практики и забавяния при освидетелстването и преосвидетелстването, процесът ще бъде изцяло дигитализиран - информацията, която попада в електронното здравно досие, ще се разпределя към медицинските специалисти на случаен принцип. Ще има срокове, поставени на освидетелстващия, от порядъка на 7-10 дни, за издаване на решения", допълни Меджидиев.

На пресконференцията бе съобщено още, че от 1 март вече е възможно и издаването на протоколи за предписване на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК/РЗОК по електронен път. Към момента се издават електронни протоколи на пациенти, които са за продължаване на вече предписана терапия и са без експертиза. От 01 април 2023 г. ще стартира и подаването на електронни протоколи, за които към този момент се изисква експертиза в районните здравноосигурителни каси.

Здравният министър обясни, че досега протоколите за скъпоструващите лекарства бяха само на хартия. До 01 май 2023 г. РЗОК ще приема едновременно хартиени и електронни протоколи, след което ще се издават само е-протоколи. Чрез въвеждането на е-протокола отпада задължението на гражданите да посещават РЗОК и да представят медицинска документация за заверка на протокол. Вече няма да се налага гражданите да съхраняват и да предоставят в аптеката хартиените протоколи при получаване на изписаните им медикаменти. Въвеждането на е-протоколи ще облекчи над 280 000 пациенти.

Меджидиев: В България здравеопазването е безплатно

Меджидиев: В България здравеопазването е безплатно

Парите за здравеопазване винаги щяло да бъдат в недостиг