Проблемите, които решихме в здравеопазването, са много. Това заяви пред БНТ здравният министър Асен Меджидиев.

Той е доволен, че е увеличил заплатите на спешните медици и в РЗИ, дал е старт на детската болница и спешната помощ по въздух. Това са усилия на цялото правителство, отчете министърът. Всички са обединили усилията си да има спешна помощ по въздух.

Той се надява още през лятото да получим два хеликоптера. Започва и обучението на екипите. Нивото ни на обслужване не е ниско, а е високо, изтъкна Меджидиев.

Майчиното и детско здравеопазване са национален приоритет, по думите му. Имало специалисти.

Парите за здравеопазване винаги ще бъдат в недостиг, смята здравният министър. Не е важно колко са парите за здраве, а как се разходват.

Две от пет площадки за мед. хеликоптери са ясни

Две от пет площадки за мед. хеликоптери са ясни

Министерство на транспорта пуска бърза обществена поръчка за още два хеликоптера

В България адекватно се справихме с COVID-19, обясни Меджидиев. Принудени сме да купуваме ваксини до 2025 г. Тази година трябва да бракуваме 2,8 милиона ваксини. В България COVID ситуацията отмина, подчерта той. Това са пари, хвърлени на вятъра, допълни Асен Меджидиев. Не е имиджово за МС да бъдем принуждавани да закупване тези ваксини, категоричен бе той.

С парите, които ще платим за унищожаване на ваксини, ще построим детската болница и ще останат пари, според здравния министър. В момента няма никакви желаещи да си поставят ваксини. Населението няма нужда от това, по думите на Меджидиев. Сега има недостиг на ваксини срещу грип. Грипът протича по-тежко сега, отколкото COVID-19.

Меджидиев не вижда защо да купуваме още ковид ваксини, които ще бракуваме

Меджидиев не вижда защо да купуваме още ковид ваксини, които ще бракуваме

Той настоя пред еврокомисар Стела Кириакидес за прекратяване на договора с Pfizer

В България имаме безплатно здравеопазване, обясни здравният министър относно искането за ръст на потребителската такса и здравната вноска. Държавата винаги заема правилата позиция, поясни той. Не е сега обаче моментът за ръст на потребителската такса.

Два месеца екипът на МЗ не е спал, за да осигури лекарства. Отнети са две разрешения на търговци на едро, а проверките продължават. Снабдяването с лекарства е оставено без контрол. Меджидиев чака парламент, за да внесе законови промени. В момента липсват малко лекарства. МЗ следи бъдещи липси, за да подсигури лекарства.

Личните лекари настояват за адекватна потребителска такса

Личните лекари настояват за адекватна потребителска такса

Брънзалов подкрепи идеята и за включване на ваксината за варицела в имунизационния календар