Пет площадки за кацане на хеликоптери с пациенти от Спешната въздушна помощ избира служебният кабинет. Площадките към здравните заведения ще са във всички части на страната и болниците имат всички нужни отделения. Болниците със сигурност ще са в София, Варна, останалите още се допроучват.

Две бази - в Долна Митрополия и във Враждебна, ще предостави Министерство на транспорта за съхраняване и поддръжка на хеликоптерите. Единият, който е по договора с "Леонардо", ще е в Италия в края на декември.

Министерство на транспорта пуска бърза обществена поръчка за още два хеликоптера. Припомняме, че миналата седмица бе взето решение Правителственият авиоотряд да поеме спешната помощ по въздух. Това означава, че държавната компания "България Хели Мед Сървисиз" ЕАД, която в последната година работеше по проекта, ще бъде закрита. Само преди месец от там обявиха напредък.

До лятото ще се сдобием с два медицински хеликоптера

До лятото ще се сдобием с два медицински хеликоптера

Създадена е нова работна група, с която спешно се започва обучаване на медицинските екипи за медицински хеликоптери

До края на 2025 г. ще дойдат още 6 хеликоптера. Това обясни министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев след заседание на Междуведомствената работна група, ангажирана с въвеждането на спешна медицинска помощ по въздух у нас. Той добави, че са ангажирани още две министерства - Министерство на транспорта и Министерство на околната среда и водите за стартиране на обществени поръчки за хангарите и площадките и помоли структури в страната да съдействат не за забавяне, а за забързване на процедурите.

В Министерство на транспорта е подписан договорът с "Леонардо" за единия хеликоптер, създадена е работна група за наемане на оператор по обществена поръчка за разполагане на базите и ще се отпуснат средства за тях. Ведомството е стартирало процедура по поръчка за два хеликоптера.

Министерство на здравеопазването е стартирало програма за обучение на медици (най-малко 20 лекари и 20 мед.сестри), те ще преминат триседмичен курс, а до няколко седмици ще има решение къде да се разполажат първите екипи към хеликоптерите - десет екипа, по пет на база, лекар и медицинска сестра, анестезиолог, реаниматор, санитар.

Работи се по създаване на Координационен център на Спешната въздушна помощ с връзка с МВР, 112, Министерство на отбраната, Бърза помощ. Като начало спешната помощ за пациенти ще се извършва само през деня, нощното летене ще се разработи на по-късен етап.

Ген. Мутафчийски: Реаниматорите първи ще минат обучение за медицинските хеликоптери

Ген. Мутафчийски: Реаниматорите първи ще минат обучение за медицинските хеликоптери

Спешната медицинска помощ, изпълнявана по въздух ще е достъпна за всеки гражданин абсолютно безплатно