Правителственият авиоотряд поема спешната помощ по въздух. Това стана ясно от брифинг на транспортния министър Христо Алексиев съвместно със здравния министър Асен Меджидиев. Това решение беше взето след много сериозни анализи, изтъкна Алексиев. Той обясни, че след като тази дейност касае живота и здравето на хората, тя трябва да бъде извършвана от държавата и държавна структура, а не от търговско дружество. Правителственият авиоотряд, който има дългогодишен опит в извършване на полети, е удачната структура, която трябва да бъде надградена и да извършва тази услуга, подчерта министърът на транспорта.

Авиоотрядът, по думите му, има много добре изградена структура, логистика, има сериозни експерти и опит. Нямаме време за повече експерименти, изтъкна Христо Алексиев. Въздушната помощ ще се финансира от държавата, ще е достъпна за всеки български гражданин и ще е безплатна. Вярваме, че с тази стъпка ние надграждаме този процес, който е от изключителна важност, смята министърът като обясни, че така по -бързо ще се реализира проектът за въздушните линейки. Още до средата на тази година България трябва да има спешна помощ по въздух, както иска Христо Алексиев.

Здравният министър на свой ред отчете, че липсата на експертиза в последната година проектът е стопиран. С огромните усилия на МЗ и МТ вече има решение за закупуване на 6 хеликоптера. Първият хеликоптер ще е у нас на 15 декември. Останалите ще пристигнат до 2025 г. Това е една успешно завършена процедура, доволен е той. Всички ведомства са мобилизирани и преди този срок да имаме спешна помощ по въздух.

Експерти извън МЗ, сред които ген. Мутафчийски от ВМА, имат готова програма за обучение на медици за спешна помощ по въздух. В няколко бази в страната ще са разположени тези екипи.

Служебната власт критикува редовното правителство, че нищо не е направило да имаме спешна помощ по въздух. В няколко бази ще са разположени хеликоптерите - София, Безмер, Чайка до Варна и Долна Митрополия. Обхождат се лечебните заведения, където могат да кацат въздушните линейки.

Диляна Панайотова

Ползвали правителствения "Авиоотряд 28" за мигрантската криза

Ползвали правителствения "Авиоотряд 28" за мигрантската криза

Бъчварова и Московски се разминават в отговорите си кой е платил горивото