Правителственият "Авиоотряд 28" е включен в борбата с мигрантските потоци към Европа. Това направи Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на държавите-членки на ЕС ("Фронтекс"), стана ясно от писмен отговор на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова до депутати от опозицията, предаде БГНЕС.

Преди месец народните представители проявиха интерес към два полета на "Авиоотряд 28", които са били изпълнени на 2 май и 3 юли тази година. Оказва се, че с полетите на правителствения самолет по маршрут София – остров Лесбос, Гърция е извършено пребазиране на командировани служители на МВР за участие в Съвместна операция “Бърза гранична намеса”, финансирана от "Фронтекс".

До седмици ескалира бежанската ситуация у нас, сочат прогнози
Обновена

До седмици ескалира бежанската ситуация у нас, сочат прогнози

Над 12 хил. мигранти са установени от началото на годината у нас

"Операцията има за цел да подпомогне гръцките власти в провеждането на дейности по изпълнението на споразумението за реадмисия, сключено между ЕС и Република Турция”, уточнява Румяна Бъчварова. В отговора на Бъчварова пише, че разходите по извършените полети са поети от европейската агенция.

В писмен отговор на транспортния министър Ивайло Московски от края на юли месец бе споменато, че полетът на 02 май 2016 г. е струвал 10 134 лв., средствата за които са били от бюджета на МВР. Идентична е била цената и на полета на 07 юли, допълни Московски.

Нито Румяна Бъчварова, нито Ивайло Московски, уточняват в отговорите си с каква авиационна техника са извършени двата полета. "Авиоотряд 28" оперира със самолети "Фалкон" и "Еърбъс".