Прилагането на фетална хирургия подобрява шансовете за живот на неродените пациенти. Това е доказано в световната практика, уверява доктор Петя Чавеева пред БНР. Доктор Чавеева е завършила в Лондон. Тя е един от малкото специалисти у нас, които владеят техниката и представи постиженията в тази област на медицината по време на Международна конференция за студенти и млади лекари в Плевен.

Феталната лазерна терапия често е единственият начин да се лекуват различни проблеми при бременност и да се избегне опасността да бъде загубен плода/плодовете още в майчината утроба. Лазерната терапия представлява инвазивна процедура и се прилага по света от близо 20 години, но е у нас отскоро.

"За първи път имах възможността да направя вътреутробна фетална хирургия в клиника под прекия контрол на моя учител чрез телемедицина. По-късно оперирах диафрагмална херния, тежка вродена. Оперирахме и бебе, което има кисти в белия дроб. Направихме доста интервенции, които рутинно се правят в Западна Европа. Приложихме ги в България. Тънкият момент, който всеки от нас - феталните хирурзи - знае, е, че ти отиваш да правиш фетална хирургия тогава и само тогава, когато, ако не я направиш, то със сигурност плодът или плодовете ще загинат", обясни д-р Чавеева.

Първата самостоятелна операция на Чавеева е била на близнаци с Трансфузионен синдром. Това явление се получава при бременности с едноячни близнаци, когато има връзки между два кръвоносни съда при двата плода. Там едното бебе е донор, а другото - рецепиент на циркулиращата кръв.