Хора с увреждания се събраха на протест пред сградата на Министерство на здравеопазването. Те настояват за промяна на Наредбата на медицинската експертиза за освидетелстване на ТЕЛК-овете.

Протестиращите издигнаха и транспарант, който гласи: "Реформа - да, но не така", с който ясно показаха, че искат реформи в системата на ТЕЛК-овете. Пред министерството се събраха до десет човека, но на въпрос на журналисти коя организация стои зад протеста, отговор не бе даден.

Павлина Григорова обясни за news.bg, че огромна част с хората с увреждания негодуват срещу Наредбата на медицинската експертиза за освидетелстване на ТЕЛК-овете.

Тя припомни, че от 3 август миналата година действа нова наредба за медицинската експертиза, която не е издържана медицински, орязва правата на хората с увреждания и ги лишава от такива. По този начин Министерство на здравеопазването унищожава правата на хората, които имат нужда от помощ.

По думите й върху хората с увреждания се упражнява политика на дискриминация.

Двама братя с ТЕЛК за слепота, но шофират

Двама братя с ТЕЛК за слепота, но шофират

Известни били по мегадело за пране на пари

Григорова е далеч от мисълта, че в държавата няма фалшиви телкове, но разрешаването на такъв проблем е работа на следствените органи, а не на здравното министерство.

Тя призова здравният министър Кирил Ананиев да сформира екип от медицински лица, които да работят по специализирани закони, защото "не може икономист, математик и финансит да създават закон за здраве".

"Няма как едно тяло да бъде разделено на половинки - това ми е болно, а друго - не", категорична е жената.

Проблемите в ТЕЛК произтичали от експертното решение

Проблемите в ТЕЛК произтичали от експертното решение

ТЕЛК-ът трябвало да остане само в социалното осигуряване

Григорова заяви, че ако исканията на хората с увреждания не бъдат чути, ще сезират Европейския комисия за защита на правата на човека.

Припомняме, преди седмица майки от инициативата "Системата ни убива" бяха с готовност за протест.

Майките от "Системата ни убива всички" готови отново за протест

Майките от "Системата ни убива всички" готови отново за протест

Искат анулиране на Постановление 152 и истинска реформа в ТЕЛК