Изграждането на Протонен център е проблем на Министерството на финансите. Това заяви здравният министър Христо Хинков пред бТВ.

Той не знае дали ще има Протонен център и не смята, че това е проблем на подопечното му ведомство. В тази връзка Хинков изпратил писмо до МФ, че проектът за Протонния център трябва да се изпълни.

Както здравният министър припомни, проектът за Протонния център бе заложен в Плана за възстановяване и устойчивост, но впоследствие бе изваден от него. Това се наложило заради проблем, свързан със сроковете и тяхното забавяне по изпълнението на проекта.

Протонният център и детското здравеопазване са приоритет за МЗ

Протонният център и детското здравеопазване са приоритет за МЗ

Има риск до 2026 г., каквито са сроковете проектът да не се реализира

Здравният министър коментира и темата с електронните рецепти, като според него проблемът с тях е комплексен, защото променя цялата практика на изписване. Все пак над 80% са изписаните електронни рецепти за антибиотици, тоест колегите започват да свикват, посочи Хинков.

По отношение на липсващите лекарства, здравният министър обясни, че такива липси са периодични и не са характерни само за България. По думите му този проблем е и европейски проблем. Той е свързан с производството, с реекспорт, с употреба на лекарства не по предназначение (напр. медикаменти за диабетици- бел. ред.) и ред други причини, обясни Хинков.

В България проблемът е свързан с това, че има голямо изкушение за реекспорт, заради разликата в цената у нас и цената в чужбина. Разликата понякога е 5-6 пъти, коментира здравният министър. Според него реекспортът трябва да бъде осветлен и смята, че чрез електронната рецепта е направен такъв опит.

СЕСПА пък е свързана с това да се намира реекспорта и когато формулата, по която работи системата бъде променена, то тогава може да се намали реекспорта. Предложението е внесено в Народното събрание, увери Хинков.

За гъвкаво изписване на инсулин настояват пациентски организации

За гъвкаво изписване на инсулин настояват пациентски организации

Общо пациентите с диабет в България са около 600 хиляди души

Той коментира и дългогодишният казус с Националната детска болница - "работи се устойчиво в тази посока, мотивиран съм да раздвижа този проект и да го доведа до първа копка". Вероятно ще се тегли заем от европейската банка, тъй като не се знае колко средства ще са нужни за целия проект, посочи Хинков.

По думите му до края на годината трябва да започне разрушаването на сградите в кв. Горна баня, които влизат в обхвата на територията на болницата.

Христо Хинков: Изграждането на Националната детска болница върви по план

Христо Хинков: Изграждането на Националната детска болница върви по план

Там обаче няма да има хеликоптерна площадка